Sri Lanka alege o insulă izolată aflată la 300 de kilometri depărtare pentru îngroparea morților de COVID-19. Guvern a fost criticat anterior pentru că a obligat minoritățile să-și incinereze morții
-
02 Martie 2021 18:22
O insulă izolată a fost aleasă de guvernul din Sri Lanka drept locul unde vor fi îngropate victimele COVID-19 care provin din comunitățile minoritare de musulmani și creștini, informează BBC, potrivit Digi24.ro.
Guvernul din Colombo a obligat anterior minoritățile să-și incinereze morții, asemenea majorității budiste. Autoritățile susțineau că îngroparea celor bolnavi ar contamina pânza freatică. Acum, guvernul din Sri Lanka a cedat, după ce a fost aspru criticat de activiștii pentru drepturile omului. Islamul interzice incinerarea morților.
Insula Iranathivu din golful Mannar este locul ales pentru înmormântări. Se află la 300 de kilometri de capitala Colombo și a fost aleasă, potrivit autorităților, pentru că este slab populată.
Minoritatea musulmană a fost înfuriată de interdicția introdusă în aprilie 2020, și a spus că nu poate fi justificată prin argumente științifice. Musulmanii reprezintă aproximativ 10% din populația statului insular Sri Lanka. Grupurile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, dar și ONU, au obiectat față de decizia autorităților din Sri Lanka.
Keheliya Rambukwella, purtător de cuvânt al guvernului din Colombo, a anunțat că un lot de teren a fost ales pentru a deveni cimitir, scrie Colombo Gazette.
Organizația Mondială a Sănătății a oferit recomandări privind manipularea trupurilor persoanelor decedate după infecția cu COVID-19, însă subliniază că nu există nicio dovadă științifică care să sugereze că incinerarea ar trebuie folosită pentru a preveni infecția. "Există o bănuială generală ca oamenii care au murit de boli transmisibile ar trebui incinerați pentru a preveni răspândirea bolii; cu toate acestea, nu există dovezi suficiente care să susțină acest fapt. Incinerarea ține de cultură și resursele disponibile".
Comisarul ONU pentru Drepturile Omului a declarat că politica în privința incinerărilor nu a respectat credința religioasă a victimelor și ale membrilor familiilor, în special ale musulmanilor, catolicilor și anumitor budiști. Incinerarea forțată a unui bebeluș musulman de 20 de zile a intensificat criticile.
După anunțul guvernului, liderul Congresului musulman din Sri Lanka, Rauff Hakeem, a criticat aspru folosirea insulei pentru înmormântări.
Sursa: DIGI24