Sprijinul american în Ucraina ''nu va scădea'', asigură Mike Pompeo, aflat în vizită la Kiev

  • 31 Ianuarie 2020 15:04
Sprijinul american în Ucraina ''nu va scădea'', asigură Mike Pompeo, aflat în vizită la Kiev

Secretarul de stat american Mike Pompeo a asigurat vineri Ucraina de sprijinul de neclintit al SUA, în plin proces de destituire a președintelui Donald Trump din cauza presiunilor pe care le-ar fi exercitat asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

'Sunt aici astăzi cu un mesaj clar: Statele Unite consideră lupta ucraineană pentru libertate, democrație și prosperitate drept o luptă curajoasă. Angajamentul nostru de a o susține nu va scădea', a declarat Mike Pompeo într-o conferință de presă comună cu președintele Volodimir Zelenski.

Șeful diplomației americane a subliniat, de asemenea, că Ucraina este o 'țară importantă', referindu-se la afirmațiile unei jurnaliste americane de la NPR, potrivit căreia Mike Pompeo ar fi vorbit despre dezinteresul americanilor pentru fosta republica sovietică.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a cerut SUA să se implice mult mai mult în rezolvarea conflictului cu separatiștii proruși din estul Ucrainei și în problema Crimeii, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

'Îmi exprim speranța că SUA se vor implica mult mai activ în procesul de pace în estul Ucrainei și în (eliberarea) Crimeii', a declarat el, invitând chiar la crearea unui post în acest sens la Departamentul de Stat american.

Procesul de pace, care avansează extrem de lent, implică la ora actuală Germania, Franța, Rusia, Ucraina, rebelii proruși și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

De la sosirea lui Zelenski la putere în mai 2019, au putut fi observate unele progrese în privința schimburilor de prizonieri între beligeranți, dar rezolvarea politică a conflictului rămâne în impas.

Potrivit președintelui ucrainean, cooperarea bilaterală 'nu trebuie să se limiteze doar la cuvinte' de susținere, promițând contracte companiilor americane și invitându-le să investească în Ucraina.

Întâlnirea dintre Zelenski și Pompeo intervine în contextul în care relația americano-ucraineană este afectată de luni de zile de scandalul provocat de convorbirea telefonică din vară a lui Donald Trump cu liderul ucrainean, pe care ar fi încercat să-l șantajeze cu ajutorul militar.

La actuală, președintele republican este urmărit pentru abuz de putere în beneficiu personal. El este acuzat că ar fi înghețat un ajutor militar crucial pentru Ucraina (400 milioane de dolari) pentru a obține deschiderea unei anchete de către Kiev împotriva principalului său rival democrat Joe Biden și a fiului acestuia, Hunter, care pe timpul când tatăl său era vicepreședinte al SUA a făcut parte din Consiliul director al grupului gazier ucrainean Burisma în 2014.

Potrivit democraților, Trump a încercat să 'trișeze' pentru a câștiga cel de-al doilea mandat prezidențial, punând Ucraina în situația de a-l 'compromite' pe fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, folosindu-se de mijloacele statului pentru a-și atinge scopul.

Republicanii susțin, dimpotrivă, că Donald Trump a recurs pur și simplu la prerogativele sale prezidențiale în lupta împotriva corupției în Ucraina.

În aceeași conferință de presă, Mike Pompeo a insistat că o posibilă vizită a președintelui ucrainean la Casa Albă nu a fost condiționată de deschiderea unei anchete de către Kiev asupra fiului fostului vicepreședinte Joe Biden.

'Pompeo a asigurat Ucraina de sprijinul deplin al SUA în stoparea agresiunii Rusiei și restabilirea în totalitate a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei',a declarat ministrul de externe ucrainean Vadim Pristaiko în finalul întrevederii cu secretarul de stat american, care efectuează vineri o vizită la Kiev în cadrul unui turneu european. 

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău