Spitalele municipale au nevoie de circa 70 de milioane de euro
-
06 Octombrie 2015 16:17
Sistemul medical municipal are nevoie de circa 70 de milioane de euro pentru reconstrucție și renovare.
Direcția Sănătății din Chișinău a comandat un studiu de fezabilitate pentru sistemul municipal de sănătate. Studiul a fost realizat de un consorțiu din trei societăți din Republica Moldova, Olanda și România și a costat un milion de lei, transmite IPN.
Studiul de fezabilitate a fost elaborat timp de un an și a fost finalizat în toamna acestui an. ”Scopul lui este de a avea o evaluare la moment a ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate și care trebuie să fie prioritățile în următorii ani, pe termen scurt, mediu și lung”, a menționat Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătății.
Conform experților care au elaborat studiul, este necesară extinderea rețelei de centre ale medicilor de familie în sectoarele Buiucani și Ciocana, orientarea medicinii primare către prevenție și a celei de ambulator către tratament. De asemenea, studiul a evidențiat necesitatea deschiderii unui Centru de Diabet Zaharat la Spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail”. „La Spitalul „Sfânta Treime” din capitală este necesară deschiderea unei noi secții de chirurgie cardiovasculară și a unui centru municipal de imagistică pentru adulți. A fost depistată necesitatea deschiderii unui centru de andrologie și a unuia de mamografie la Maternitatea nr.2 din Chișinău”, a declarat reprezentantul societății românești, care a realizat studiul.
Conform studiului de fezabilitate, Spitalul clinic municipal nr.4 trebuie reconstruit, iar în cadrul lui trebuie amplasat un centru social educațional-recreativ și de recuperare medicală, Spitalul de Ftiziopneumologie trebuie renovat, iar în cadrul spitalului „Valentin Ignatenco” trebuie deschisă Secția de endocrinologie pediatrică, Centrul municipal de imagistică pediatrică și Centrul de dializă pediatrică.
Studiul relevă că trebuie formate cadre noi de profesioniști, trebuie introdus cardul de asigurat, care va permite urmărirea costurilor per pacient. De asemenea, lucrarea a evidențiat punctele slabe ale sistemului actual de sănătate: infrastructura învechită, aparatură medicală depășită tehnologic, spațiul interior nefolosit, fluxuri neconforme cu normele europene referitor la pacienți, personal și activități, inexistența unui sistem municipal de urgență, lipsa unui sistem informatic integrat, vârsta înaintată a personalului medical, subfinanțarea sistemului municipal și împovărarea acestuia cu cheltuieli aferente cazurilor sociale.
Costul total al lucrărilor incluse în studiul de fezabilitate este de circa 70 de milioane de euro. 98% din această sumă se presupune că vor fi din fonduri europene gratuite, iar 2 la sută din bugetul Primăriei. Proiectul de renovare și reconstrucție ar trebui să se desfășoare în trei etape, până în anul 2030.