Spitalele din Chișinău cu profil COVID devin neîncăpătoare. Stați acasă în week-end, este rugămintea autorităților din sănătate publică (Sănătate info)

  • 05 Iunie 2020 08:38
Spitalele din Chișinău cu profil COVID devin neîncăpătoare. Stați acasă în week-end, este rugămintea autorităților din sănătate publică (Sănătate info)

În ultimele trei zile, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut fulminant, ieri, fiind confirmați 247 de bolnavi, iar astăzi 223. A fost al doilea record, de până acum, după ce pe 13 mai s-au înregistrat 252 de cazuri de Sars-Cov-2.

Zilnic cele mai multe cazuri se înregistrează în Municipiul Chișinău. De la începutul pandemiei, aproape 2.900 de oameni s-au infectat. Tot în spitalele din capitală sunt concentrați și cei mai mulți pacienți cu COVID -19 mai ales cei în stare gravă, scrie  Sănătate INFO .

În spitalele raionale, unde acum două săptămâni situația era destul de gravă, astăzi virusul pare să bată în retragere, spun directorii de instituții.

La Institutul de Medicină Urgentă sunt internați în acest moment 101 pacienți. Dintre cele 52 de paturi din secția de terapie intensivă, 39 sunt ocupate. 16 pacienți pot respira doar fiind conectați la aparte, restul primesc oxigen cu ajutorul măștilor de oxigen. Acum două săptămâni, în această secție erau și câte 49 de bolnavi, deci, aproape plină.

 „Săptămâna trecută au mai fost zile cu așa număr de pacienți, dar câteva zile aveam câte 88 de pacienți în spital”, a precizat pentru Sănătate INFO purtătoarea de cuvânt a instituției, Dorina Arsene.

La Spitalul Municipal „Arhanghel Mihail” în acest moment sunt internați 205 pacienți, dintre care  O creștere semnificativă,  spune directorul instituției.

„Este o creștere ușoară. Clar că se observă mai multe cazuri în ultimele zile, însă ne descurcăm, avem medicamente și echipamente. Ne-a ajutat mult primăria”, a declarat Mihai Ciobanu, managerul instituției.

În creștere e și numărul pacienților din secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, potrivit ofițerului de presă a instituției, Marina Zibliuc.

Astăzi în Departamentul ATI al spitalului se află 45 de pacienți. Jumătate dintre aceștia respiră doar cu ajutorul aparatelor, iar 8 sunt intubați.

La Spitalul Raional Cahul, ieri au fost confirmați Cu COVID-19 13 oameni, iar alți 21 sunt suspecți. Spitalizați sunt 29 de bolnavi, doi fiind în stare gravă. 11 pacienți au starea de sănătate medie și 15- ușoară. Tot ieri, din acest spital, au fost externați 3 pacienți. De la începutul pandemiei, la Spitalul Raional Cahul au fost spitalizați 276 de bolnavi, iar 77 s-au vindecat.

Situația e doar un pic mai bună prin raioane, însă acest lucru poate fi explicat prin numărul mai mic de populație, spun medicii.

Spitalul Raional Taraclia are acum 20 de pacienți cu COVID-19, alți doi sunt suspectați că au virusul. Directorul instituției, Valeriu Jelev spune că cel mai mare număr de bolnavi au ajuns în instituție la începutul săptămânii.

La Spitalul din Edineț sunt spitalizați 36 de pacienți, spune directorul Anatolie Guțu, iar numărul bolnavilor aici e în scădere.

 „Nu avem niciun suspect. În secția terapie intensivă avem 2 pacienți, dar sunt post COVID -19. Sunt cu pneumonie bilaterală. Acum situația e mult mai bună. La mijlocul lunii mai noi aveam 60 de pacienți.

O situație asemănătoare este la Spitalul Raional Glodeni. Acum aici sunt internați 14 pacienți cu COVID -19 și un pacient este suspectat că ar avea infecția.

„Alți 10 pacienți au forme ușoare și se tratează acasă. Acum situația e alta. La început aveam și câte 2-3 pacienți pe zi. Acum putem să nu avem niciun caz într-o zi”, a spus Vasile Lazăr, directorul Spitalului.

Spitalul de la Căușeni a fost unul dintre primele afectate de COVID-19. A trebuit să stea și în carantină, aici au murit medici, secția de infecțioase devenise neîncăpătoare la sfârșitul lunii aprilie. Purtătorul de cuvânt al spitalului spune că acum au rămas cu o secție cu profil COVID19.

„Dacă noi la început aveam două secții deschise pentru COVID -19, acum am rămas cu una. Pe 27 aprilie noi aveam 50 de paturi pentru COVID -19. Astăzi avem 23 de pacienți confirmați și 9 suspectați că ar avea virusul. În secția de terapie intensivă nu avem niciun pacient cu Covid”, a declarat Ion Ciobanu.

În ultimele trei săptămâni în Moldova numărul infectaților se menține înalt. Se înregistrează între 150 și 250 de bolnavi zilnic. Autoritățile din sănătate explică situația prin faptul că oamenii nu respectă regulile antiepidemice, dar cel mai mult locurile aglomerate. Specialiștii se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri zilnice în următoarele săptămâni, având în vedere că moldovenii se pregătesc să marcheze în acest week-end Paștile Blajinilor. Astăzi numărul infectaților cu COVID19 a depășit cifra de 9 mii. De la începutul pandemiei, din cauza noului tip de coronavirus au murit 315 oameni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău