Spectacolul „Casa Mare” revine pe scena Teatrului Mihai Eminescu

  • 28 August 2018 16:52
Spectacolul „Casa Mare” revine pe scena Teatrului Mihai Eminescu

Legendara „Casa Mare” a lui Ion Druță revine pe scena Naționalului de la Chișinău în regia edificatoare a lui Alexandru Cozub.

Pe 3 septembrie 2018,  spectacolul va fi jucat în onoarea celei de-a 90-a aniversare a Marelui Scriitor Ion Druță. 

În rolurile principale evoluează Margareta Pântea și Victor Nofit alături de Vitalie Rusu, Doina Severin, Sandu Leancă, Angela Ioan–Cărăuș, Valentin Zorilă, Nicu Suveică, Dumitru Stegărescu, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Cornelia Maoros-Suveică, Mihaela Damian-Oistric, Olga Guțu-Cucu.
 
Iurie Matei semnează scenografia, costumele fiind create de Lucia Covali.
 
Casa Mare simbolizează colțișorul sufletului unde omul își păstrează ce are mai curat și mai nobil. Cu o încărcătură profund poetică, capodopera a lui Ion Druță are și o linie bogată de subiect, Casa Mare fiind deopotrivă simbol al fericirii și al deznădejdii.
 
Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru și profan, ecologia naturii și ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspectele memoriei și ale istoriei.
 
Conflictul principal al dramei este de natură interioară. E, în fond, și o frumoasă poveste de dragoste uneori ignorată de criticii seduși de schema morală. Poate fi considerată ca și alte texte epice și dramatice ale lui Ion Druță, veritabil manual de etică, valabil și pentru lumea de astăzi.
 
Piesa “Casa mare” a fost montată pentru prima dată în anul 1961, la Teatrul Central al Armatei Sovietice de la Moscova, iar în 1962 la Teatrul Muzical-Dramatic "A. S. Pușkin" din Chișinău, cu actrița Domnica Darienco în regia lui Victor Gherlac.
 
În anii '90, Casa Mare a fost montată de Nicoleta Toia la Teatrul-studio “Mihai Eminescu” cu Viorica Chircă și Petru Hadârcă în rolurile principale.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău