Specialiști necalificați pe piața muncii din Republica Moldova

  • 15 Decembrie 2014 07:35
Specialiști necalificați pe piața muncii din Republica Moldova

Studiile naționale și clasamentele internaționale arată că Republica Moldova se confruntă cu lipsa specialiștilor calificați, iar programele instituțiilor de învățământ nu corespund cerințelor de pe piața muncii.

 

Astfel, conform clasamentului Doing Busines, o treime dintre companiile moldovenești intervievate au indicat un nivel scăzut de pregătire a forței de muncă. Un sondaj recent al Institutului ”Viitorul” arată că mai mult de jumătate dintre angajatori nu sunt mulțumiți de pregătirea absolvenților instituțiilor profesional-tehnice și sunt nevoiți să cheltuiască suplimentar pentru instruirea lor. Reprezentanții mediului de afaceri și cei ai societății civile, au căutat soluții la această problemă, în cadrul unor dezbateri publice. Relatează Natalia Zaharescu.

Președinta Asociației Contabililor și Auditorilor Profesioniști, Lilia Gorincioi, confirmă datele studiilor care arată discrepanța dintre cererea și oferta de pe piața muncii. Astfel, absolvenții cursurilor de contabilitate nu sunt pregătiți să presteze servicii calificate.

Neconcordanța între notele obținute pe parcursul studiilor și cunoștințele și competențe demonstrate de candidați la angajare. Membrii noștri mai spun că o parte dintre absolvenți nu cunosc cele mai importante reviste în domeniu, site-urile organelor de reglementare a contabilității, nu cunosc asociațiile profesionale.

Angajatorii mai sunt nemulțumiți și de faptul că actualizarea programelor școlare se face cu întârziere, iar unele cadre didactice nu sunt suficient de pregătite, după cum a menționat Veaceslav Cunev, de la Asociația Companiilor din domeniul Tehnologiilor Informaționale.

INSERT

Posibilitatea schimbării programelor didactice ale universităților este un proces foarte îndelungat. Poate dura ani întregi. Și a doua problemă este calitatea cadrelor în universități. Până când avem posibilități financiare reduse, nu vom avea pedagogi performanți.

Expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”, Ghenadie Mocanu, a subliniat în acest context, necesitatea formării profesionale de pe băncile școlii generale.

INSERT

Observăm că după absolvirea liceului, elevii se mai întreabă care este facultatea potrivită pentru ei. Astfel, asistăm la faptul că cei care absolvesc nu se identifică cu meseria pe care au luat-o de la facultate sau de la școala profesională și pleacă peste hotare.

O altă propunere ține de acordarea unor facilități fiscale companiilor care oferă stagii profesionale tinerilor. Toate ideile referitoare la reducerea diferențelor dintre ce se studiază în școli și ce se cere la angajare vor fi transmise în timp de o săptămână autorităților. Audierile publice în domeniul educațional au fost organizate de Agenda Națională de Business, o platformă comună a asociațiilor de afaceri, care are scopul de a promova reforme în acest domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-3,93
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:1,54 m/s
Wed
-2
Thu
-1
Fri
-3
Sat
-3
Sun
-3
Arhivă Radio Chișinău