Specialist IT din Republica Moldova, creierul tehnic al unui dark web, condamnat în SUA

  • 09 Ianuarie 16:38
Specialist IT din Republica Moldova, creierul tehnic al unui dark web, condamnat în SUA

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat încheierea unei investigații transnaționale asupra pieței de criminalitate cibernetică dark web xDedic, acuzând 19 suspecți pentru implicarea lor în gestionarea și utilizarea serviciilor acestei piețe tenebre.

În anii care au urmat demontării (în 2019) pieței xDedic, Procuratura SUA a investigat și acuzat persoanele implicate în fiecare nivel al operațiunii site-ului web, inclusiv administratorii acestuia, vânzătorii de servere și cumpărătorii, anunță Departamentul de Stat pentru Justiție, scrie Mold-street.com.

Cetățeanul Republicii Moldova a fost dezvoltatorul principal și creierul tehnic al xDedic

De exemplu, Alexandru Habașescu din Republica Moldova și Pavlo Kharmanskyi din Ucraina au fost administratorii aceste piețe de criminalitate informatică.

„Habașescu, care locuia la Chișănău, Moldova, a fost dezvoltatorul principal și creierul tehnic al Marketplace, în timp ce Kharmanskyi, care locuia la Kiev, Ucraina, a făcut publicitate pentru site-ul web, a plătit administratorii și a oferit suport clienților cumpărătorilor”, potrivit comunicatului.

Pentru rolul său, Habașescu a câștigat între 250.000 și 300.000 de dolari în total, se arată în documentele din instanță.

 

Habașescu a fost arestat în Insulele Canare spaniole în 2022 și extrădat în Statele Unite, în timp ce Kharmanskyi a fost arestat pe aeroportul internațional din Miami în 2019, în timp ce încerca să intre în Statele Unite.

Potrivit Departamentul de Stat pentru Justiție, Habașescu și Kharmanskyi au fost condamnati la 41, respectiv 30 de luni de inchisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău