Spațiul informațional al Republicii Moldova trebuie PROTEJAT

  • 08 Mai 2015 15:21
Spațiul informațional al Republicii Moldova trebuie PROTEJAT

Autoritățile și reprezentanții societății civile trebuie să acționeze coordonat pentru a proteja spațiul informațional al Republicii Moldova, în contextul conflictului regional dintre Ucraina și Federația Rusă.

Afirmația aparține experților media din Ucraina și Republica Moldova, participanți la o dezbatere la Chișinău. Ei au relatat despre efectele propagandei ruse și a războiului informațional asupra consumatorilor de media, dar și despre modul în care aceastea pot fi combătute.

Margo Gontar este coautor al proiectului Stop Fake din Ucraina, care are scopul de a identifica și deconspira relatările propagandistice din presa rusă referitoare la situația din Ucraina. Portalul pe care îl administrează analizează și explică tehnicile de manipulare folosite de mass-media afiliată Kremlinului, deja de un an, a subliniat Margo Gontar.

„Există o serie de semnale ce trebuie luate în considerare, de exemplu pe cât de emoțional este textul, materialul video sau, chiar, o postare pe rețelele de socializare. Dacă sunt exprimate mai multe emoții, atunci trebuie căutate faptele ce pot fi demonstrate”, a declarat Margo Gontar.

Republica Moldova trebuie să își protejeze spațiul informațional prin realizarea propriilor emisiuni informative și de divertisment de calitate și prin buna funcționare a legislației ce interzice propaganda separatismului, a urii și violenței, a subliniat Roman Shutov, vicedirector al organizației nonguvernamentale ”Telecritica” din Ucraina. În caz contrar, există riscul ca războiul informațional să escaladeze, iar situația din Ucraina să se repete, a remarcat expertul.

„Acum în Ucraina oamenii mor nu din cauza unor interese economice sau politice, dar pentru niște mituri. Războiul se duce nu pentru interesele cetățenilor, dar pentru cele ale liderilor politici, iar oamenii sunt manipulați prin propagandă și minciuni, fiind provocați să se omoare între ei”, a declarat Roman Shutov.

Presa rusească rămâne una dominantă pe piața informațională a Republicii Moldova, având o credibilitate înaltă în rândul consumatorilor de media, iar acest fapt arată că autoritățile nu au reușit să ne protejeze eficient spațiul informațional,  a remarcat directoarea Centrului de Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

„O mare parte din mass-media produsă în Federația Rusă este difuzată fără restricție în Republica Moldova, pentru că, de fapt, niciodată nici nu au plecat posturile rusești, după ce Republica Moldova și-a obținut independența. Astfel, o mare parte din consumatorii de media consideră că știrile cele mai obiective sunt difuzate de ”Pervîi Canal”, a declarat Nadine Gogu.

Amintim că recent a existat o tentativă a unui grup de deputați de a promova un proiect de lege ce avea scopul de a apăra populația în fața propagandei rusești, care, însă, a fost criticat de experții media, pentru că prevedea și îngrădirea libertății de exprimare a presei din republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău