Spania va continua să își evacueze aliații afgani în lunile și anii care vor urma

  • 27 August 2021 17:36
Spania va continua să își evacueze aliații afgani în lunile și anii care vor urma

Spania va continua să încerce să îi extragă pe afganii care au lucrat cu țările occidentale în lunile și anii care vor urma, a declarat vineri premierul Pedro Sanchez, la câteva ore după ce ultimele două avioane de salvare spaniole au părăsit aeroportul din Kabul cu destinația Dubai, scrie Rador.

„Vom acționa calm și discret. Ne gândim deja cum să organizăm o operațiune pentru a-i evacua pe acei aliați afgani și familiile lor pe care nu i-am putut extrage", a spus el într-o conferință de presă. Dl Sanchez a spus că guvernul său nu a exclus niciun fel de efort pentru a evacua astfel cât mai mulți afgani cu putință, dar nu a specificat ce ar putea presupune asta sau câți astfel de oameni au rămas în țară.

Declarând „misiune îndeplinită", Pedro Sanchez a spus că Spania a evacuat 2.206 de persoane la bordul a 17 curse aeriene, majoritatea afgani care au colaborat cu forțele și ambasada spaniole, cu instituțiile Uniunii Europene și cu forțele SUA. Două avioane militare având la bord ultimul contingent de 81 de spanioli și 83 de afgani din Kabul au sosit la Dubai vineri devreme, a anunțat guvernul într-un comunicat.

Cei mai mulți dintre aceștia urmează să ajungă la baza aeriană Torrejon din Madrid, vineri, mai târziu. Apelând la națiunile europene să prezinte un front unit pentru a găzdui refugiații, dl Sanchez a declarat că retragerea grăbită a Occidentului din Afganistan va avea consecințe pe termen lung. Spania ar putea găzdui temporar până la 4.000 de afgani care au lucrat pentru Statele Unite la două baze militare utilizate de armata SUA din sudul Spaniei. Guvernele de la Madrid au trimis aproximativ 27.000 de soldați în Afganistan timp de aproape 20 de ani de implicare în conflict. 102 dintre ei au murit.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău