Spania va abandona disciplina bugetară în 2020 și 2021

  • 30 Septembrie 2020 14:55
Spania va abandona disciplina bugetară în 2020 și 2021

Guvernul spaniol a anunțat miercuri că va abandona regulile de disciplină bugetară pentru 2020 și 2021, din cauza impactului pandemiei de Covid-19 asupra finanțelor publice, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Guvernul a decis să suspende regulile bugetare în mod excepțional pentru anii 2020 și 2021" a anunțat ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero în condițiile în care datoria publică a Spaniei a trecut de 110% din PIB în al doilea trimestru. Decizia a fost luată având în vedere "punerea în paranteză a pactului de stabilitate" decisă de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să relaxeze controlul asupra cheltuielilor publice în fața crizei sanitare, a precizat Montero.

"Această decizie fără precedent (...) are drept unic obiectiv să permită tuturor administrațiilor publice să își pună toate resursele în serviciul cetățenilor", a subliniat Maria Jesus Montero. "Trebuie menținută o politică socială și să relansăm economia astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă", a adăugat ministrul spaniol.

Acest abandon temporar al disciplinei bugetare vizează administrația centrală, a regiunilor și a primăriilor care vor fi autorizate să se îndatoreze, până la un prag stabilit de guvern.

"Regulile disciplinei bugetare sunt suspendate, însă responsabilitatea bugetară a administrațiilor nu este suspendată. Vreau să fie clar că guvernul spaniol nu va renunța la principiul stabilității bugetare", a adăugat ministrul. De asemenea, anumite reguli vor rămâne în vigoare, în special cele care obligă administrațiile să își onoreze plățile datorate furnizorilor privați.

Începând din luna mai, guvernul spaniol a recunoscut că gestionarea pandemiei va avea un efect devastator asupra conturilor publice, având în vedere scăderea veniturilor la buget, din cauza crizei economice provocate de izolare, și creșterea puternică a cheltuielilor.

Guvernul premierului socialist Pedro Sanchez a finanțat în special programele de șomaj parțial pentru milioane de salariați, ceea ce a costat aproximativ patru miliarde de euro pe lună începând din aprilie, și ulterior a adoptat și măsuri de sprijinire a companiilor. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău