Spania: Sprijin suplimentar de 11 miliarde de euro pentru firmele afectate de pandemie

  • 24 Februarie 2021 15:31
Spania: Sprijin suplimentar de 11 miliarde de euro pentru firmele afectate de pandemie

Premierul Pedro Sanchez a anunțat un pachet suplimentar în valoare de 11 miliarde de euro pentru a ajuta IMM-urile din Spania și lucrătorii independenți să facă față crizei economice provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, preluat de Agerrpes.

Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters că planul, al cărui conținut încă este discutat cu Banca Centrală a Spaniei și cu sectorul bancar, va include restructurarea împrumuturilor garantate de stat și recapitalizarea IMM-urilor.

"Nu vrem doar să salvăm locurile de muncă și afacerile. Vrem să creăm noi slujbe și afaceri", a declarat Sanchez în Parlament.

Reprezentanții Băncii Spaniei nu au dorit să comenteze.

Alte surse guvernamentale au declarat pentru Reuters că obiectivul este sprijinirea companiilor pentru a face față efectelor pandemiei dar încă se lucrează la configurarea instrumentelor exacte. Comisia Europeană trebuie să-și dea acordul asupra măsurilor adoptate de autoritățile spaniole.

Firma de consultanță Oliver Wyman lucrează cu Banca Centrală a Spaniei pentru a evalua necesitățile de finanțare ale companiilor și susține că IMM-urile au nevoie de cinci miliarde de euro iar companiile mai mari au cerut sprijin de șapte miliarde de euro, susțin sursele.

Reprezentanții firmei Oliver Wyman nu au dorit să comenteze.

Sectorul spaniol al ospitalității s-a plâns că nu a beneficiat de același ajutor ca în alte state UE, indicând reducerea TVA la serviciile de catering în Germania sau reducerea contribuțiilor la asigurările sociale în Franța.

Numărul vizitatorilor internaționali în Spania a scăzut în 2020 cu peste 80%, după ce autoritățile au impus restricții de călătorie pentru a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate recent de Institutul Național de Statistică (INE).

Spania a primit doar 19 milioane de turiști străini anul trecut, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 1969. De asemenea, cheltuielile turiștilor străini în 2020 au scăzut cu 78,5%, la 19,74 miliarde de euro.

Spania este a doua cea mai vizitată țară din lume, după Franța, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut în 2019. În 2020, din cauza restricțiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei, turismul a contribuit cu doar 4% - 5% la Produsul Intern Brut, conform estimărilor analistului Maria Jesus Fernandez, de la Funcas. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău