Spania reinstituie asistența medicală gratuită pentru migranții ilegali

  • 15 Iunie 2018 18:43
Spania reinstituie asistența medicală gratuită pentru migranții ilegali

Noul guvern socialist spaniol a promis vineri că va restabili asistența medicală gratuită pentru migranții fără acte în regulă, un drept eliminat de fostul guvern conservator ca măsură de reducere a cheltuielilor bugetare, informează agenția Reuters.

Această decizie este a doua inițiativă prietenoasă față de migranți a guvernului condus de Pedro Sanchez, care luni a acceptat să primească o navă aflată pe Mediterana cu 629 de migranți la bord și căreia Italia și Malta i-au interzis să acosteze în porturile acestor țări.

Guvernul de la Madrid va înainta parlamentului un proiect de lege cu propunerea de restabilire a asistenței medicale gratuite pentru migranții intrați în Spania fără acte. Deși socialiștii au numai 84 din cele 350 de mandate parlamentare, majoritatea partidelor sprijină această propunere, astfel că aprobarea ei pare sigură.

''Asistența medicală este un drept și protejarea sănătății este esențială'', a argumentat la o conferință de presă purtătoarea de cuvânt a executivului, Isabel Celaa.

Fostul guvern conservator condus de Mariano Rajoy a retras în anul 2012 dreptul la asistență medicală gratuită în cazul migranților ilegali, decizie inclusă atunci într-un program de reducere a cheltuielilor publice. Același guvern a restabilit în anul 2015 unele drepturi, precum accesul la asistența medicală de urgență.

Numărul migranților fără acte în regulă este estimat în Spania la aproximativ 800.000 de persoane. Totuși, Spania primește doar un mic procent din totalul cererilor de azil înregistrate în UE, iar numărul cererilor acceptate este mai mic decât media europeană, conform datelor Comisiei Spaniole pentru Refugiați.

Agenția europeană Frontex estimează însă o creștere din nou a fluxului migrator anul acesta, astfel că migrația ar putea deveni o problemă tot mai presantă pentru noul premier spaniol.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău