Spania: Curtea Supremă a decis rejudecarea cazului unui lider separatist basc

  • 14 Decembrie 2020 18:13
Spania: Curtea Supremă a decis rejudecarea cazului unui lider separatist basc

Curtea Supremă a Spaniei a dispus luni rejudecarea cazului liderului unui partid naționalist basc, la câteva luni după ce a anulat condamnarea sa, în urma deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) conform căreia acuzatului i-a fost încălcat dreptul la un proces imparțial, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Arnaldo Otegi, în prezent lider al partidului de extremă-stânga Bildu, a fost condamnat în 2011 la zece ani de închisoare pentru tentativa de relansare a Batasuna, un partid declarat ilegal de Spania ca urmare a legăturilor sale cu organizația separatistă bască ETA. Otegi a efectuat o sentință redusă și a fost eliberat în 2016.

Parchetul spaniol a cerut o rejudecare, susținând că ceea ce a numit o eroare procedurală nu ar trebui să conducă la eliminarea acuzațiilor formulate la adresa lui Otegi.

Decizia Curții Supreme vine la câteva zile după ce partidul Bildu a ajutat guvernul minoritar de stânga de la Madrid să aprobe în primă lectură bugetul și ar putea afecta echilibrul de forțe într-un parlament profund fragmentat.

Otegi, un personaj important în mișcarea separatistă din Țara Bascilor, a declarat constant că el și ceilalți acuzați în acest caz elaborau o strategie pentru pace și nu au făcut nimic greșit.

''Ei nu ne-au dresat, nu ne-au îngenuncheat, nu ne-au subjugat! Zâmbiți, vom învinge!'', a scris el luni pe Twitter după anunțul deciziei de rejudecare.

În 2018, CEDO a ajuns la concluzia că lui Arnaldo Otegi i-a fost încălcat dreptul la un proces corect.

ETA, care în 2011 a declarat o încetare unilaterală a focului, a anunțat în 2018 că își încetează activitatea, după o campanie de cinci decenii de violență în Spania, în care au fost uciși aproximativ 850 de oameni. 

Sursa:Agerpres
 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău