Spania - COP25 aprobă un document final privind creșterea ambițiilor climatice pentru 2020

  • 15 Decembrie 2019 12:35
Spania - COP25 aprobă un document final privind creșterea ambițiilor climatice pentru 2020

Cea de-a 25-a Conferință a ONU privind schimbările climatice (COP25) desfășurată la Madrid a reușit duminică să aprobe un document privind creșterea ambițiilor climatice pentru 2020 și respectarea Acordului de la Paris prin care țările se angajează să evite ca temperatura medie a planetei să crească în acest secol cu peste 1,5 grade Celsius, relatează EFE, preluat Agerpres.

Acordul intitulat "Chile-Madrid: Time for action" a fost convenit după aproape două zile de la încheierea COP 25, prevăzută pentru vineri, și după negocieri-maraton care s-au prelungit și duminică dimineață.

Documentul a fost aprobat de președintă chiliană a COP25, Carolina Schmidt, după dezbateri intense cu Brazilia care nu accepta inițial două paragrafe în acordul privind oceanele și utilizarea pământurilor.

Acordul final al COP25 stabilește ca țările să prezinte în 2020 angajamente mai ambițioase privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (așa-numitele Contribuții Naționale Determinate) pentru a face față urgenței climatice.

Potrivit acordului, cunoașterea științifică va fi "axa principală" care trebuie să orienteze deciziile climatice ale țărilor pentru a-și revizui în sus ambițiile ce trebuie actualizate permanent în funcție de progresele științei.

Textul cuprinde necesitatea "imperioasă" ca tranziția spre o lume fără emisii de gaze cu efect de seră să fie justă și să impulsioneze locuri de muncă decente.

Acordul recunoaște, de asemenea, acțiunea în favoarea climei promovată de protagoniști neguvernamentali, care sunt invitați să o sporească și să generalizeze strategii compatibile cu clima.

Dezbaterile desfășurate la Madrid au demonstrat că persoanele și preocupările trebuie să se afle în centrul răspunsului climatic, notează EFE.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău