Spălarea de bani este o amenințare semnificativă pentru sistemul financiar și o provocare complexă și dinamică, nu doar pentru R. Moldova / Declarații

  • 06 Decembrie 2022 13:29
Spălarea de bani este o amenințare semnificativă pentru sistemul financiar și o provocare complexă și dinamică, nu doar pentru R. Moldova / Declarații

Spălarea de bani este o amenințare semnificativă pentru sistemul financiar și o provocare complexă și dinamică, nu doar pentru Rep. Moldova, ci pentru toată lumea. În același timp, pentru prevenirea crimei organizate și a terorismului pe dimensiunea financiară trebuie să fie avansări la capitolul coordonare și cooperare între mai multe țări. Subiectul crimelor și spălării banilor a fost discutat astăzi, la cea de-a 4-a reuniune a Centrului de sprijin al Uniunii Europene pentru securitatea internă și gestionarea frontierei de stat a Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Spălarea banilor este un subiect foarte important și o responsabilitate enormă pentru guvernatori și formatori de politici. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Eduard Serbenco a menționat în cadrul reuniunii că acum se lucrează și mai mult la programul național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023-2027:

„Ministerul Justiției contribuie la îmbunătățirea competențelor agenției de recuperare a bunurilor infracționale prin consacrarea în cadrul normativ național a mecanismului de valorificare anticipat a bunurilor sechestrate. Noi punem în valoare acel sprijin important care ne este oferit de comisia Europeană. Subiectul de astăzi poate fi valorificat pe deplin și implementat și chiar poate da roade”, a declarat  Eduard Serbenco.

Rezultatele obținute până acum în cadrul reuniunilor comune de acțiuni au fost impresionante. De exemplu, peste 22 de mii de entități au fost verificate, 12 persoane au fost arestate și au fost inițiate trei investigații noi, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks, precizând totuși, că este nevoie de cooperare operațională la investigarea infracțiunilor.

 „Infracțiunile nu se comit de dragul infracțiunilor, ele se comit cu scopul de a obține profituri. Astfel, cooperarea operațională pe dimensiunea financiară a infracțiunilor este foarte importantă. Astăzi împreună noi realizăm progrese întrerupând rețele infracționale de contrabandă și trafic de persoane. Lucrăm la investigarea tranzacțiilor financiare a infractorilor internaționali și la recuperarea activelor pe care le dețin ilegal. O modalitate eficientă de a face acest lucru este de a crea un grup dedicat de specialiști din instituțiile Rep. Moldova cu suportul hub-ului UE. Hub-ul ne oferă oportunitatea de a lucra coordonat, pentru a ajuta Rep. Moldova în calea sa spre statutul de țară candidată la UE”, a spus Janis Mazeiks.

Rezultatele în combaterea crimelor vor putea fi vizibile doar atunci când interacțiunea va fi mult mai eficientă între autoritățile din Rep. Moldova  și cele din Uniunea Europeană. Acum Rep. Moldova este pe cale de a extinde și mai mult colaborarea internațională, a declarat în cadrul reuniunii procurorul general interimar, Eduard Bulat:

 „În Rep. Moldova avem acele două dimensiuni a aspectului financiar, dimensiunea spălarea banilor proveniți din infracțiune, dar și utilizarea banilor iliciți pentru a finanța și susține anumite activități infracționale. Ar trebui să găsim soluții pentru urmărirea unor astfel de riscuri și amenințări, care există în prezent și vor exista în continuare dacă nu vom interveni cu măsuri coordonate între toate țările care au acest interes. Este bine să avem viziuni comune, dar și eforturi comune”, a afirmat Eduard Bulat.

Declarațiile au fost făcute în cadrul celei de-a 4-a reuniune a Centrului de sprijin al Uniunii Europene pentru securitatea internă și gestionarea frontierei de stat a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău