SpaceX a lansat Starship, cea mai mare și puternică rachetă din istorie / video

  • 18 Noiembrie 2023 17:15
SpaceX a lansat Starship, cea mai mare și puternică rachetă din istorie / video

SpaceX a lansat racheta Starship de la baza din Texas. Lansarea a avut loc la ora 15.03 și este a doua oară când Starship va zbura în configurație completă, relatează BBC, citat de digi24.ro.

Treapta Super Heavy a explodat imediat după separare. La scurt timp, SpaceX a anunțat că a pierdut legătura și a întrerupt transmisia, relatează digi24.ro.

Inginerii au anunțat că testul a fost un succes.

Lansarea era programată pentru vineri, dar a fost anulată, fiindcă trebuia schimbată o piesă de la sistemul de control al zborului. ''Trebuie să înlocuim un grilaj coordonator, așa că lansarea este amânată pentru sâmbătă'', a anunțat Musk joi pe platforma X.

Lansarea a fost programată într-o fereastră de 20 de minute care se deschide la ora 8:00 EST (13:00 GMT) de la baza Starbase, situată în Golful Mexicului, în apropiere de Boca Chica, Texas.

A fost a doua tentativă de lansare în spațiu a rachetei Starship, care are o înălțime de 122 de metri. În timpul primei încercări, care a avut loc în aprilie, racheta a explodat la circa patru minute de la desprinderea de sol.

Potrivit oficialilor companiei, racheta este pregătită de lansare de mai multe luni, dar a așteptat obținerea unei licențe din partea Administrației Federale a Aviației SUA, pe care compania a obținut-o miercuri.

Această lansare este unul din multele teste cruciale din cadrul procesului de construcție a unei rachete complet reutilizabile și care să poată transporta în spațiu o încărcătură de sateliți cu o greutate de 150 de tone, dar și echipaj uman pe Lună sau, la un moment dat, Marte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău