Soția ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova: ”După doi ani de război înțelegem că cea mai dificilă perioadă tocmai a început”

  • 23 Februarie 17:20
Soția ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova: ”După doi ani de război înțelegem că cea mai dificilă perioadă tocmai a început”

”După doi ani de război, înțelegem că cea mai dificilă perioadă tocmai a început. Cele mai grele bătălii au loc pe linia frontului. Noi pierdem cei mai buni oameni, în fiecare zi. Doar cu ajutorul țărilor europene și din lume putem învinge inamicii noștri”, spune într-un interviu la RFI, Olesea Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko.

Pentru a ajuta copiii care și-au pierdut părinții, în primele luni ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Olesea Șevcenko a mers la Forumul Economic de la Chișinău. La eveniment participă în jur de 300 de companii din R. Moldova, România, Polonia și Italia. Forumul a ajuns la a doua ediție și are loc sub auspiciul Familiei Regale a României. 

Trebuie spus că, în prezent, în R.Moldova sunt aproape 100 de mii de refugiați din Ucraina. În țară activează în jur de 50 de centre de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, iar peste două mii de persoane sunt cazate aici. Cele mai multe stau însă cu chirie sau locuiesc împreună cu familiile de moldoveni. Peste 1000 de persoane sunt angajate oficial în câmpul muncii, cei mai mulți la Chișinău, Bălți și autonomia găgăuză. 

Soția ambasadorului Ucrainei în R.Moldova a venit și cu un mesaj, la doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

”După doi ani de război, înțelegem că cea mai dificilă perioadă tocmai a început. Cele mai grele bătălii au loc pe linia frontului. Noi pierdem cei mai buni oameni, în fiecare zi. Noi avem un război cu una dintre cele mai mari armate din lume. Iar pentru oamenii care locuiesc în țările unde nu sunt sunete de alarme, e greu de înțeles cum trăiesc oamenii în Ucraina, cum copiii învață în școli în subsoluri. Dar s-au adaptat să trăiască în condiții atât de grele. Aici în Moldova, uneori oamenii uită cum arată, de fapt, războiul și tot ce este legat de el. Doar într-o zi, zeci de notificări îmi vin pe telefon despre alarmele de raid aerian din Ucraina. Dacă ați fi în Ucraina, deja de zece ori trebuia să mergeți să vă ascundeți în subsol”. 

Articolul integral îl citiți pe RFI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău