Sosit în Myanmar în plină criză rohingya, Papa Francis a avut o întâlnire neanunțată cu șeful armatei

  • 27 Noiembrie 2017 16:19
Sosit în Myanmar în plină criză rohingya, Papa Francis a avut o întâlnire neanunțată cu șeful armatei

Papa Francisc, sosit luni în Myanmar în plină criză a comunității rohingya, a avut o întâlnire neanunțată cu șeful armatei, acuzat că susține o campanie de "epurare etnică" împotriva acestei minorități musulmane, relatează AFP și Reuters.

Prima întâlnire a Suveranului Pontif în această țară sud-est-asiatică a fost cu generalul Min Aung Hlaing și s-a desfășurat la catedrala Sfânta Maria din orașul Yangon.

Cei doi "au discutat despre marea responsabilitate a autorităților acestei țări în aceste vremuri de tranziție", a menționat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke, după cele 15 minute de convorbiri, urmate de un schimb de cadouri.

Papa Francisc i-a oferit generalului o medalie comemorativă a vizitei sale, primind în schimb o harpă în formă de barcă și un bol decorat pentru orez, a precizat purtătorul de cuvânt.

Întâlnirea de luni, adăugată în ultimul moment pe agenda vizitei, îi permite puternicului șef al armatei din Myanmar să se poziționeze ca interlocutor de prim-plan al Papei, devansând întâlnirea prevăzută pentru marți între capul bisericii romano-catolice și lidera civilă birmană, laureata Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi.

Reputația de care se bucura aceasta pe plan internațional a fost pusă în umbră de lipsa de empatie afișată față de situația musulmanilor rohingya, în contextul în care peste 620.000 de membri ai acestei comunități apatride au fugit începând din august din Myanmar în Bangladeshul învecinat, de teama campaniei declanșate împotriva lor de armată și care a fost calificată de ONU drept epurare etnică. Generalul Min Aung Hlaing, acuzat de apărătorii drepturilor omului că este principalul responsabil al acestei campanii, se opune unei reveniri masive a refugiaților, în pofida acordului în acest sens anunțat săptămâna trecută între guvernele celor două țări.

Papa Francisc a fost întâmpinat luni la sosirea pe aeroportul din Yangon de membri ai grupurilor minorităților etnice din Myanmar îmbrăcați în costume tradiționale și de copii care i-au adus flori. Suveranul Pontif le-a făcut cu mâna copiilor care fluturau steagurile Vaticanului și Myanmarului și purtau tricouri inscripționate cu sloganul "Iubire și Pace" al turneului papal.

Doar circa 700.000 din cei 51 de milioane de locuitori din Myanmar sunt romano-catolici. Peste 150.000 de oameni s-au înregistrat pentru a asista la slujba pe care urmează să o oficieze Papa miercuri la Yangon.

Autoritățile au mobilizat importante efective ale forțelor de ordine în Yangon pentru vizita Papei, dar luni nu erau semne de proteste.

Turneul Suveranului Pontif va continua la Dacca, în Bangladesh, unde Papa Francisc are prevăzută o întâlnire cu un grup de refugiați rohingya.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău