Sorin Ioniță: Unii se tem foarte tare de o Republica Moldova europeană

  • 09 Iunie 2021 09:05
Sorin Ioniță: Unii se tem foarte tare de o Republica Moldova europeană

„Unii se tem de o Republica Moldova europeană, care există, este foarte puternică și s-a văzut asta la alegerile prezidențiale. S-ar putea ca Moldova europeană să fie majoritară în momentul acesta”, a spus Sorin Ioniță, expert în politici publice de la ExpertForum România, la emisiunea Punctul pe Azi de la postul TVR MOLDOVA.

Sorin Ioniță a precizat că, în acest moment, există două state Republica Moldova.

„Ai țara de acasă, cu problemele ei, cu fracturile ei sociale și ai țara din Vest, moldovenii activi care s-au occidentalizat. (...) Dar dacă Moldova europeană nu este prezentă fizic acasă și ai tot felul de metode administrative ca să faci obstrucție pe vot și ea nu se va putea exprima, asta va crea tot felul de frustrări. Eu cred că oamenii ăștia se joacă cu focul într-un mod iresponsabil, încercând să oprească sute de mii de voturi din Vest”, a spus Sorin Ioniță.

Expertul român a menționat că jocul acesta a fost dintodeauna.

„Republica Moldova de acasă, cu clivaje sociale, vot controlat pe granița de la Nistru și în secțiile speciale și oprirea votului din Vest și contează cine pune mai multe resurse. Nu este în regulă, argumentele sunt total ipocrite. Să facă 300 de secții de votare, pentru asta țara se poate împrumuta, dar cheltuielile nu sunt atât de mari. Se poate justifica bugetar terminarea buletinelor de vot? Ține asemenea explicație politică? Orice cetățean care vrea să se exprime, trebuie să se exprime”, a spus Sorin Ioniță.

Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX, a declarat că orice influență asupra CEC trebuie să înceteze.

„CEC este un organ independent, care trebuie să aplice legea. Legea spune foarte clar care trebuia să fie decizia în ce privește numărul de secții de votare”, a precizat Nicolae Pamfil.

Acesta a menționat că există bani bugetați pentru organizarea a 150 de secții de votare.

„Nu s-au alocat încă toate sumele, dar soluții se vor găsi pentru organizarea alegerilor, pentru că nu poate să rămână acest scrutin în suspans, pe jumătate organizat, pe jumătate neorganizat, pentru că nu avem bani până la capăt”, a spus Nicolae Pamfil.

Alexandru Slusari, vicepreședinte Platforma DA, a spus în cadrul emisiunii că ceea ce s-a întâmplat astăzi este grav.

„Eu nu cred că Igor Dodon comunică direct cu Cimil, dar cu certitudine dă indicații lui Lebedinschi și Filipov. Acești doi indivizi au făcut trafic de influență, dar ieri am vorbit despre una, iar peste noapte situația s-a schimbat și vedem cum 8 membri ai CEC mimează procesul de deschidere a secțiilor peste hotare”, a spus Alexandru Slusari.

Sursa: TVR MOLDOVA

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău