Sondajele care arată că Trump ar pierde în confruntarea cu oricare dintre candidații democrați în 2020

  • 02 Septembrie 2019 20:09
Sondajele care arată că Trump ar pierde în confruntarea cu oricare dintre candidații democrați în 2020

Sondajele pentru alegerile prezidențiale din 2020 nu arată prea bine pentru actualul președinte al Statelor Unite. Donald Trump ar pierde într-o confruntare cu orice dintre candidații aflați acum în procesul de selecție din cadrul Partidului Democrat, conform unui sondaj realizat de Universitatea Quinnipiac, informează Newsweek.

Fostul vicepreședinte Joe Biden și senatorul independent Bernie Sanders ar obține victoria fără prea mari probleme, câștigând 54 și respectiv 53 de procente la nivel național. La o astfel de diferență, Joe Biden și Bernie Sanders sunt candidații cu cele mai mari șanse de a obține o victorie decisivă în scrutinul prezidențial de anul viitor.

Dar nici ceilalți candidați la nominalizarea Partidului Democrat nu stau rău în sondaj împotriva lui Trump. Senatoarea Elizabeth Warren ar câștiga și ea 52% dintre voturile la nivel național, spre deosebire scorul potențial al lui Trump de 40%. Colega ei senatoare, Kamala Harris ar obține același scor, în timp ce primarul orașului South Bend din Indiana, Pete Buttigieg, noua speranță a Partidului Democrat l-ar înfrânge pe Trump cu o diferență de 9 procente.

În confruntări ipotetice între Președintele Trump și cei cinci candidați democrați de top, numărul cheie este 40 – este maximul pe care îl poate obține Trump, indiferent de contracandidatul său. Acest procent se apropie de gradul de încredere al populației în președinte, care a rămas în aceeași zonă încă de la alegerea sa”, a declarat Mary Snow, analist al Universității care a făcut public sondajul.

Un posibil semn de îngrijorare pentru Trump privind șansele sale de a fi reales ar putea fi starea economiei americane și globale. În mod tradițional, votanții americani au sancționat sau recompensat cel mai mult performanța economică a președinților. La acest capitol, deși economia americană a mers bine în ultimii ani, războiul comercial și recesiunea care bate la ușă ar putea să afecteze șansele lui Trump.

În 2016, Trump a câștigat la limită în trei state considerate „fortărețe” ale Partidului Democrat – Pennsylvania, Wisconsin și Michigan. Victoria în aceste state i-a asigurat mandatul la Casa Albă, cu toate că a pierdut votul popular în favoarea contracandidatei Hillary Clinton la o diferență de aproape 3 milioane de voturi. În 2016, Trump a obținut 46,1% din voturi la nivel național, în timp ce Clinton a obținut 48,2%.

Conform sondajului, diferența în 2020 ar fi de 14 procente în cazul în care Joe Biden va fi nominalizarea democraților și 13% dacă confruntarea lui Trump ar fi cu Bernie Sanders. În ambele cazuri, diferența de procente e suficient de mare pentru a asigura candidatului democrat victoria și în colegiul electoral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău