SONDAJ | Trei partide ar ajunge în Parlament, dacă ar avea loc alegeri legislative

  • 31 Mai 2017 13:28
SONDAJ | Trei partide ar ajunge în Parlament, dacă ar avea loc alegeri legislative

Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Democrat sunt singurele partide care ar ajunge în viitorul Parlament, potrivit unui sondaj prezentat astăzi de Asociația Sociologilor și Democraților.

Pentru PSRM și-au exprimat opțiunea aproape 40% din numărul total  de respondenți, urmează PAS cu 15% și PDM cu 7 la sută. Partidul Demnitate și Adevăr și formațiunea lui Renato Usatîi ar acumula câte aproximativ 4%. 

Igor Dodon și Maia Sandu sunt în topul încrederii populației în personalități politice cu 43% și, respectiv, 16 la sută. La mare distanță de cei doi, în topul încrederii se află Andrei Năstase și Renato Usatîi. 

În același timp, 55% din populație ar opta pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în acest an. 

Aproximativ același număr de oameni ar opta pentru modificarea sistemului electoral. 

Dacă ar avea de ales dintre Uniunea Europeană și Uniunea Euroasiatică, 36% ar opta pentru vectorul vestic, iar 39% pentru cel estic. 

Peste 60% din cei intervievați consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită. 

Sondajul,  care a cercetat în mod special rolul mass-media în Republica Moldova, arată că 48% dintre cetățeni au încredere în presă, iar 47% - nu. Jumătate din populație consideră că are acces la informație, iar 45% - puțin sau deloc. 2/3 din populație cred că presa din Republica Moldova nu asigură acces egal tuturor partidelor politice, iar 60% cred că presa influențează mult rezultatele alegerilor. 

Sondajul a fost realizat în perioada 20-28 mai pe un eșantion de 1172 de respondenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău