Sondaj: Sprijinul pentru alianța conservatoare a cancelarului Angela Merkel în perspectiva alegerilor federale din septembrie este în creștere

  • 02 Iulie 2021 14:13
Sondaj: Sprijinul pentru alianța conservatoare a cancelarului Angela Merkel în perspectiva alegerilor federale din septembrie este în creștere

Sprijinul pentru alianța conservatoare a cancelarului Angela Merkel în perspectiva alegerilor federale din septembrie este în creștere, arată rezultatele unui sondaj online publicate vineri, informează Agerpres.

Conform unui sondaj, 30% dintre respondenți ar vota cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU) sau cu aliatul bavarez al acesteia, Uniunea Creștin-Socială (CSU), ceea ce înseamnă o creștere de patru puncte procentuale față de luna trecută.

Alianța politică tradițională dintre Uniunea Creștin Democrată (CDU), partidul Angelei Merkel, și Uniunea Creștin-Socială (CSU) din Bavaria au convenit să-l nominalizeze pe noul lider al CDU, Armin Laschet, pentru a deveni candidatul alianței la funcția de cancelar al Germaniei.

Verzii din opoziția germană și-au desemnat candidatul, pe co-președinta partidului, Annalena Baerbock, pentru a-i succeda Angelei Merkel în funcția de cancelar după alegerile generale din septembrie. Partidul a pierdut o parte din popularitatea inițială, coboară trei procente, ajungând la 19%. Pe locul al treilea se plasează social-democrații (SPD), care stagnează la 15%.

Formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) se menține la 11% din intențiile de vot, la egalitate cu Partidul Liber-Democrat (FDP), care scade un punct. Stânga radicală Die Linke rămâne la 7%.

Și alte sondaje au indicat un avantaj clar al CDU/CSU în fața Verzilor. O recentă anchetă Forsa a plasat blocul conservator la un scor de 30%, față de 20% al Verzilor.

Acestea vor fi primele alegeri, din 2005 încoace, în care Angela Merkel nu candidează pentru poziția de cancelar. Liderul de lungă durată al Germaniei și al Europei și-a anunțat deja retragerea și a insistat în repetate rânduri că nu va căuta un alt rol politic.

Astfel, marea întrebare legată de alegerile generale din Germania vizează poziția lui Merkel și care va fi succesorului acesteia, după 16 ani în funcție, perioadă în care a fost considerată și cel mai puternic lider european și, adesea, cel mai redutabil lider transatlantic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău