Sondaj Reuters / Ispos: A crescut numărul americanilor care susțin demiterea lui Donald Trump

  • 23 Octombrie 2019 10:16
Sondaj Reuters / Ispos: A crescut numărul americanilor care susțin demiterea lui Donald Trump

Sprijinul pentru demiterea președintelui Statelor Unite, Donald Trump, a crescut în rândul americanilor care nu sunt afiliați politic cu trei procente față de săptămâna trecută, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Reuters și Ipsos, dat publicității marți, preluat de MEDIAFAX.RO

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 18-22 octombrie și arată că din ce în ce mai mulți americani sunt nemulțumiți, atât de politica externă a Administrației Trump, cât și de scandalul privind legăturile lui Trump cu Ucraina.

Astfel, potrivit sondajului, 46% dintre americani au declarat că sunt de acord cu demiterea președintelui, în timp ce 40% dintre aceștia se opun demiterii.

Sprijinul pentru demiterea lui Trump a rămas relativ neschimbat în rândul americanilor care se declară republicani sau democrați, însă a crescut în ultima săptămână în rândul cetățenilor care nu se declară nici democrați, nici republicani. Astfel, 45% dintre americanii neafiliați politic se declară în favoarea demiterii, în timp ce 32% se opun, acesta fiind cel mai ridicat procent al susținătorilor demiterii din ultimul an.

Reuters notează că Donald Trump a câștigat alegerile din 2016 cu ajutorul americanilor neafiliați politic și este foarte posibil ca el să aibă nevoie de sprijinul acestora și în 2020, când intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte.

Sondajul a fost realizat după ce președintele american a fost acuzat că i-ar fi cerut președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să demareze o anchetă în Ucraina în legătură cu fostul vicepreședinte american, Joe Biden, în schimbul acordării de asistență financiară Kievului. Acuzațiile la adresa liderului de la Casa Albă au dus la declanșarea unei investigații în Congres, care ar putea duce la demiterea acestuia. Cu toate că Trump a respins în repetate rânduri acuzațiile, acest scandal a dus la scăderea sprijinului populației pentru Administrația sa, chiar și în rândul republicanilor.

Un alt motiv de nemulțumire față de acțiunile liderului american îl reprezintă decizia acestuia de a retrage trupele din nordul Siriei pentru a-i permite președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, să lanseze o operațiune împotriva milițiilor kurde din Siria. Sute de mii de persoane au fost nevoite să își părăsească domiciliile în urma ofensivei turce, iar contestatarii lui Trump susțin că respectiva operațiune ar putea duce la eliberarea din închisoare a mii de militanți ai grupării teroriste Stat Islamic.

Ca urmare a acestor scandaluri, chiar și sprijinul republicanilor față de politica externă a Administrației Trump a scăzut. Astfel, 73% dintre americanii care se declară republicani susțin politica externă a lui Trump, față de 79% în luna aprilie.

Camera Reprezentanților, aflată sub controlul opoziției democrate, a lansat o investigație parlamentară care ar putea conduce la inițierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte al SUA, și a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigației, Camera Reprezentanților a trimis citații prin care le solicită unor membri ai Administrației de la Washington participarea la audieri și furnizarea documentelor referitoare la contactele președintelui Donald Trump cu Ucraina.

Ca reacție, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii dețin majoritatea, a anunțat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupție în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău