SONDAJ | Peste trei sferturi dintre japonezi susțin ideea de a fi conduși de o împărăteasă

  • 13 Mai 2019 13:40
SONDAJ | Peste trei sferturi dintre japonezi susțin ideea de a fi conduși de o împărăteasă

Peste trei sferturi dintre japonezi susțin ideea de a fi conduși de o împărăteasă, relevă un sondaj realizat de Nikkei Business Daily, citat luni de dpa și Agerpres.

Peste trei sferturi - 76% - dintre cei intervievați au afirmat că ar fi de acord ca femeilor să li se permită să urce pe tronul Japoniei și doar 14% au spus că se opun unei asemenea perspective.

Conform legilor care guvernează în prezent Casa imperială niponă, tronul poate fi moștenit doar de membrii masculini ai familiei imperiale.

La 1 mai, pe tronul "Crizantemei" a urcat împăratul Naruhito, succedându-i tatălui său Akihito, care a abdicat în ziua precedentă, prima abdicare după 202 ani. Nici soția noului împărat, Masako, nici unicul lor copil, prințesa Aiko, în vârstă de 17 ani, nu pot deveni suverane, potrivit actualelor prevederi.

Următorii în linia succesiunii la tron sunt în prezent noul prinț moștenitor Akishino, fratele mai mic al lui Naruhito, urmat de prințul Hisahito, în vârstă de 12 ani, fiul lui Akihino și al prințesei Kiko.

Hisahito este singurul reprezentant al sexului masculin în generația sa în familia imperială, din care mai fac parte șase reprezentante ale sexului feminin, care vor fi nevoite să renunțe la statutul imperial odată ce se vor căsători cu bărbați "de rând".

Prin urmare, este de așteptat ca numărul membrilor familiei imperiale să scadă în continuare, iar actuala criză a succesiunii la tron să se acutizeze.

Premierul nipon Shinzo Abe s-a angajat să creeze o "societate în care toate femeile să strălucească", dar guvernul său conservator pare rezervat față de reglementarea crizei, notează dpa.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău