SONDAJ | Pe timp de pandemie, circa jumătate din populația R.Moldova nu lucrează

  • 16 Aprilie 2020 14:18
SONDAJ | Pe timp de pandemie, circa jumătate din populația R.Moldova nu lucrează

Pe timpul pandemiei de COVID-19, circa jumătate din populație nu lucrează, 20% lucrează de acasă, iar 33% lucrează la locul de muncă. Așa arată datele unui sondaj realizat de CBX-AXA la comanda IDIS Viitorul, transmite IPN.

În prezentarea sondajului, economistul Veaceslav Ioniță, IDIS Viitorul, a remarcat că  48% din cetățenii încadrați în câmpul muncii spun că au un loc de muncă sigur și stabil și nu au nicio îngrijorare în privința faptului că-și pot pierde locul de muncă. 8% cred că ar fi posibil să-și piardă locul de muncă și 17% declară că în luna curentă și-au pierdut locul de muncă. 26% nu au răspuns.

88% din respondenți susțin că și-au primit salariile fără suspendări și 12% au declarat că nu și-au primit salariile.

Jumătate dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au rămas neschimbate și nu vor suferi modificări în următoarele luni. Aproape 10% spun că veniturile lor au crescut și vor continua să crească în următoarele luni. 29% declară că veniturile lor s-au diminuat, iar 10% susțin că s-au redus dramatic.

50% din respondenți spun că trăiește din veniturile curente și nu au economii, 27% au economii nesemnificative, iar 11% spun că au suficiente economiei pentru câteva luni.

Veaceslav Ioniță a mai comunicat că, potrivit estimărilor, numărul cetățenilor Republicii Moldova care s-au întors în luna martie acasă și care au stat mai mult de un an peste hotare este de 20 de mii de persoane. Din ei nimeni nu și-a pierdut locul de muncă. O treime bănuiesc că în curând și-ar putea pierde locul de muncă, iar o parte spun că au un loc de muncă stabil.

Sondajul a fost realizat la telefon, în perioada 31 martie-21 aprilie, pe un eșantion de 1104 persoane adulte.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău