SONDAJ | Pe cine ar alege locuitorii municipiului Bălți pentru funcția de primar

  • 28 Septembrie 2021 11:41
SONDAJ | Pe cine ar alege locuitorii municipiului Bălți pentru funcția de primar

39% din respondenții unui sondaj de opinie (desfășurat în municipiul Bălți și două localități arondate) consideră că liderul Partidului politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, trebuie să fie primarul municipiului Bălți. Mai bine de două treimi dintre participanții la sondaj au declarat că decizia lui Renato Usatîi de a-și depune mandatul de primar a fost proastă, care a generat un val de dezamăgire, tristețe și îngrijorare. Concluziile se conțin într-un sondaj preelectoral, realizat de compania de cercetare sociologică [imas].

Doru Petruți, director general [imas], a declarat într-o conferință de presă la IPN că sondajul a fost efectuat în luna septembrie și el vizează o scurtă diagnoză socio-politică a situației din municipiul Bălți după demisia lui Renato Usatîi din funcția de primar.

„I-am întrebat pe participanții la sondaj cine cred ei că e cea mai potrivită persoană pentru a fi primar în municipiul Bălți. Vă atrag atenția că aceasta a fost o întrebare cu răspuns deschis. Respondenților nu li s-a prezentat nicio variantă de răspuns, iar operatorii au notat opțiunea pe care respondenții au dat-o. Și, conform acestui clasament, în ciuda anunțurilor făcute, Renato Usatîi este pe locul întâi, cu 39% din opțiuni. Alți 6,5% l-au nominalizat pe Nicolae Grigorișin. Alexandr Nesterovschi – poziția trei, cu 2,9%, și Boris Marcoci – 2,9%, Alina Spataru – 1,3%. Sigur că sunt și multe alte mențiuni cu câțiva respondenți care au nominalizat diverse persoane pe care le cunosc de acolo”, a menționat Doru Petruți. Totodată, aproape 7% au spus că nicio persoană nu ar fi potrivită. Iar 35%, fiind o întrebare deschisă, s-au feritde răspuns sau nu au știut să ofere o nominalizare.

53% din intervievați consideră că Renato Usatîi trebuie să candideze din nou pentru funcția de primar al municipiului Bălți. 12% cred că varianta mai bună e ca Usatîi  să susțină un candidat pentru funcția de primar, iar unul din patru locuitori ai municipiului ar prefera ca Renato Usatîi să nu se implice deloc în alegerile care urmează.

Întrebați despre alegerile locale noi din 21 noiembrie, 51% din respondenți au declarat că știu cu cine vor vota și sunt foarte hotărâți să confirme această intenție de vot. Alți 21% spun că sunt mai degrabă hotărâți și că au unele preferințe, iar circa un sfert sunt nehotărâți, inclusiv în privința participării la alegeri.

Autorii cercetării au întocmit o listă cu posibili candidați, iar între timp unele nume s-au și confirmat. Este vorba despre persoane cunoscute la nivel local, selectate în baza unui grad de notorietate. Doru Petruți a precizat că au fost incluși în sondaj cei cărora le-a fost măsurat nivelul de popularitate și de încredere.

„Și în această variantă de măsurare a intenției de vot, Nicolae Grigorișin (independent) se poziționează pe locul întâi, cu aproape 34%. Pe locul doi figurează Alexandr Nesterovschi (BECS) cu 7,7%, Boris Marcoci (PAS) – cu 6,7%, Arina Spataru (PPDA) – 4,5%, candidatul Partidului Șor – 3,2%. Nu am avut un nume din partea acestui partid, dar conform informațiilor pe care le deținem, Partidul Șor va avea acolo un candidat. Și, probabil, procentul va fi altul. În rest vedem persoane cu sub 3%. Și o remarcă foarte importantă – chiar dacă noi am prezentat o anumită listă respondenților, listă în care nu era inclus Renato Usatîi, 19,5%, deci aproape 20%, au insistat ca răspunsul legat de intenția de vot să fie Renato Usatîi și nu au acceptat să nominalizeze pe altcineva din lista respectivă. Vedem aproape 17% persoane care spun că fie nu vor vot, fie că nu au opțiune în acest moment”, a notat directorul [imas].

Sondajul a fost realizat în perioada 7-24 septembrie, pe un eșantion de 803 respondenți. Chestionarele au fost realizate față în față, atât în limba românăm cât și în limba rusă. Eroarea maximă de eșantionare este de ±3.4%.

Comanditarul sondajului este televiziunea TV Bălți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău