SONDAJ | Majoritatea oamenilor cred că lumea este mai periculoasă decât în urmă cu doi ani

  • 11 Iulie 2018 15:17
SONDAJ | Majoritatea oamenilor cred că lumea este mai periculoasă decât în urmă cu doi ani

Majoritatea oamenilor cred că lumea este mai periculoasă acum decât în urmă cu doi ani, crescând îngrijorările provocate de violențe și de armele de distrugere în masă, potrivit unui sondaj realizat de Global Challenges Foundation, preluat de Reuters.

Șase din zece respondenți au fost de părere că pericolele au crescut, citând conflictele și armele nucleare și chimice drept riscuri mai amenințătoare decât creșterea populației sau schimbările climatice.

Rezultatele studiului au fost publicate marți, cu o zi înaintea summitului NATO de la Bruxelles, ce are pe fondul tensiunilor în creștere între Statele Unite ale Americii și alți membri ai Alianței cu privire la cheltuielile pentru apărare.

''Este evident că sistemele noastre actuale de cooperare globală nu îi mai fac pe oameni să se simtă în siguranță'', a comentat Mats Andersson, vicepreședinte al Global Challenges Foundation, într-un comunicat.

Turbulențele între NATO și Rusia, conflictele din Siria, Yemen și Ucraina, dar și tensiunile legate de programele nucleare ale Coreei de Nord și Iranului îi fac pe oameni să nu se simtă în siguranță, a explicat Andersson.

Un sondaj distinct, realizat tot la comanda Global Challenges Foundation după summitul Trump-Kim din Singapore, releva că, în mare proporție, oamenii nu se simt mai în siguranță.

''Războiul este mai probabil. Avem multă instabilitate și aceasta este adesea un precursor al războaielor'', a declarat Patricia Lewis, directorul Institutului pentru Studii Strategice (Chatham House) de la Londra.

''Două mari puteri perturbă regulile stabilite. Am asistat la invadarea Ucrainei de către Rusia și vedem că SUA declanșează un război comercial, rupe acorduri pe care noi, ceilalți, încercăm să le respectăm'', a adăugat ea.

Din cele 1.000 de persoane intervievate în Rusia în cadrul analizei întreprinse de Global Challenges Foundation, 91% au răspuns că armele de distrugere în masă constituie cel mai mare risc de insecuritate globală.

Rezultatele sondajului au la bază răspunsurile furnizate de peste 10.000 de persoane intervievate în zece țări de către institutul de sondare ComRes în luna aprilie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
1
Wed
0
Thu
0

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău