SONDAJ | Majoritatea cetățenilor ruși chestionați consideră că autoritățile Rusiei se tem de criticile postate pe internet
-
08 Aprilie 2019 12:35
Majoritatea cetățenilor ruși chestionați consideră că autoritățile Rusiei se tem de criticile postate pe internet, iar legea federală ce interzice difuzarea cu premeditare a știrilor false, de tip fake-news, în presa online din Rusia se bucură de o mai mare popularitate în rândul cetățenilor ruși, comparativ cu legea federală ce interzice și sancționează publicarea pe internet a unor informații care aduc atingere simbolurilor naționale, societății ruse, Constituției Federației Ruse și demnității umane.
Aproape două treimi (64%) dintre rușii care au luat parte la un sondaj de opinie sunt ferm convinși de faptul că legile ce sancționează publicarea pe internet a unor informații ce aduc atingere simbolurilor naționale și difuzarea informațiilor, cu premeditare a știrilor false, pe internet au fost adoptate pentru a combate criticile aduse la adresa autorităților, arată datele sondajului de opinie realizat de Centrul Rus de Sondare a Opiniei Publice Levada Țentr, care a fost făcut public luni, 8 aprilie.
23% dintre rușii chestionați sunt însă de o cu totul altă părere; fiind întrebați dacă sunt de acord cu cele două legi aprobate de Duma de Stat a Rusiei și de Consiliul Federației și promulgate ulterior de șeful statului Vladimir Putin, ei susțin că legile sunt bune și le susțin.
39% dintre respondenți au declarat că nu aprobă legea federală care interzice și sancționează publicarea pe internet a unor informații care aduc atingere simbolurilor naționale, societății, Constituției Federației Ruse și demnității umane, în timp ce 55% dintre respondenți au declarat că susțin și aprobă legea federală ce interzice difuzarea cu premeditare a unor știri false, de tip fake-news, în presa online din Rusia. Ambele legi federale au intrat în vigoare pe data de 29 martie.
Potrivit legii federale care interzice și sancționează publicarea pe internet a unor informații care aduc atingere simbolurilor naționale, societății ruse, Constituției Federației Ruse și demnității umane, autoritățile din Rusia vor sancționa cu amenzi persoanele juridice, începând de la 100.000 de ruble până la amenzi de până la 1,5 milioane de ruble (23.000 de dolari) pentru publicarea unor asemenea informații considerare ofensatoare, iar recidiva se va pedepsi cu amenzi duble sau cu maxi0mum 15 zile de detenție.
Amenzile instituite pentru persoanele fizice sunt de la 30.000 până la 400.000 de ruble (între 460 și 6.100 de dolari), în funcție de gravitatea consecințelor difuzării respectivelor știri. Aceeași faptă comisă de funcționari în exercițiul funcțiunii va fi pasibilă de amenzi între 60.000 și 900.000 de ruble (920 și 13.800 de dolari), care pentru persoanele juridice ar putea ajunge la sume cuprinse între 200.000 și 1.500.000 de ruble (3.060 și 23.000 de dolari).
Autoritatea rusă de reglementare în sectorul mass-media, Roskomnadzor, va putea restrânge accesul la paginile de internet pe care apare informația incriminată.
În luna februarie, deputații ruși au adoptat o lege care prevede crearea unui 'internet suveran' capabil să funcționeze în mod independent, în cazul tăierii țării de la marile servere mondiale.
sursa: rador