Sondaj | 55% dintre respondenți nu au încredere în niciun politician

  • 03 Octombrie 2017 13:51
Sondaj | 55% dintre respondenți nu au încredere în niciun politician

Mai mult de jumătate dintre participanții la un sondaj de opinie publicat astăzi nu au încredere în niciun politician din Republica Moldova. O încredere scăzută se atestă în rândul partidelor politice, dar și față de instituțiile statului, mai arată datele sondajului „Calitatea vieții – probleme sociale”, lansat de IDIS Viitorul. 

Cercetarea arată că 55 % dintre respondenți nu au încredere în niciun politician. Pe primul loc în topul încrederii cu 17 la sută se situează Igor Dodon, șeful statului fiind urmat de președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cu aproape 5 la sută.

În eventualitatea unor alegeri parlamentare, dintre respondenții deciși, 51 la sută ar vota Partidul Socialiștilor,  24 la sută – Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Democrat ar acumula 6 la sută, iar Partidul Platforma Demnitate și Adevăr – 5,8 la sută. Celelalte formațiuni politice au acumulat sub 5 la sută. Cei mai mulți respondenți sunt indeciși – 34 la sută, iar aproape 15 la sută nu ar vota, mai arată datele sondajului.

Toate partidele au înregistrat scăderi considerabile față de măsurările anterioare ale percepției publice, a remarcat directorul executiv al IDIS ”Viitorul”, Igor Munteanu.

”Alegătorii sau respondenții din acest sondaj taxează toate partidele. Nu există niciun partid care să crească în momentul acesta, sunt la grămadă. Și asta e o problemă de identificare a unei agende care să corespundă așteptărilor populației. Ce folos că folosești o terminologie europeană, dacă în spatele tău nu există problemele reale care  atrag atenția publicului? Problema este declinul general al instituțiilor democratice în Republica Moldova”, a declarat Igor Mocanu. 

O încredere scăzută este manifestată de cetățeni și față de instituțiile statului. Chestionați în legătură cu persoanele sau instituțiile la care apelează pentru ajutor, 84 la sută dintre respondenți au menționat în primul rând membrii familiei și rudele, subliniază directorul executiv al companiei care a realizat sondajul, CBS-Axa, Vasile Cantarji.

”Este o realitate de trib, când nu există alte instituții sociale și putem apela la ajutor doar la un cerc restrâns de persoane din jurul nostru. Uitați-vă: poliția – 3,6 la sută, administrația locală – 2,9 la sută, asistența socială – 1,5 la sută. Foarte puțini cetățeni mizează pe ajutorul reprezentanților statului”, a spus Vasile Cantarji.

Potrivit cercetării, 36 la sută dintre respondenți și-au declarat susținerea pentru sistemul electoral proporțional, 16 la sută agreează sistemul mixt care se va aplica la următoarele alegeri, iar sistemul uninominal este susținut de 14 la sută.

Referitor la relațiile externe, 35 la sută consideră că Uniunea Europeană ajută cel mai mult R. Moldova, 29 la sută – Federația Rusă, și 25 la sută – România. Pe de altă parte, în cazul unui eventual pericol la care a fi supusă R. Moldova, cei mai mulți dintre respondenți, 20 la sută, cred că Rusia ne-ar ajuta cel mult, iar 15 la sută mizează pe sprijinul Uniunii Europene.

Analiza datelor din sondaj mai arată că valul de migrație nu s-a oprit, astfel încât, după ce au plecat peste hotare cei din sate, acum tendința de a migra se atestă în rândul populației urbane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău