Sondaj | În cazul unor eventuale alegeri parlamentare, trei partide ar accede în Legislativ

  • 04 Septembrie 2023 11:48
Sondaj | În cazul unor eventuale alegeri parlamentare, trei partide ar accede în Legislativ

Președinta Maia Sandu este creditată cu prima șansă la câștigarea alegerilor prezidențiale, arată datele sondajului Barometrului Opiniei Publice, prezentat astăzi, 4 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă. În cazul unor eventuale alegeri parlamentare, trei partide ar accede în Legislativ: PAS, PSRM și Partidul Renaștere asociat cu fostul partid Șor. Niciuna dintre cele trei formațiuni politice nu ar obține însă majoritatea. În același timp, circa 60 la sută din moldoveni consideră că lucrurile în Rep. Moldova merg într-o direcție greșită, iar prețurile, sărăcia și viitorul copiilor îi îngrijorează cel mai mult, transmite Radio Chișinău.

Potrivit unui sondaj de opinie, efectuat la comanda Institutului de Politici Publice, președinta Maia Sandu conduce în intențiile de vot la alegerile prezidențiale. Datele au fost prezentate de către directorul IPP, Arcadie Barbăroșie.

„Pentru Maia Sandu ar vota 29,4%, pentru Igor Dodon 18,1%, pentru Ion Ceban 5,6%, pentru Renato Usatâi 5,1%, pentru Ilan Șor 3,2%, pentru Vladimir Voronin 1,5, iar ceilalți sunt sub 0,5%”, a spus Barbăroșie.

În cazul alegerilor parlamentare, în Legislativ ar accede trei partide, fiind vorba de PAS, pentru care și-ar da votul puțin peste 24 la sută dintre respondenți, partidul de guvernământ fiind urmat de PSRM cu 13,4% și de Partidul Renaștere asociat cu fostul partid Șor, cu 8,6%.

În ceea ce privește încrederea în personalitățile politice din Rep. Moldova, primele trei locuri sunt ocupate de Maia Sandu (19,6%), Igor Dodon (6,9%) și Ilan Șor (3,7%). Premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, se bucură însă de mai puțină încredere, fiind poziționați aproape pe ultimele locuri în clasament.

De asemenea, respondenții au fost întrebați dacă ar alege aderarea Rep. Moldova la UE sau la Uniunea Vamală, în cazul în care ar fi organizat un referendum. 

Pentru aderarea la UE au spus 47%, pentru arderea la Uniunea Vamală 32,% din respondenți, nu aș participa – 4,5% și „nu știu/nu am decis” – 14,4%”, a menționat Arcadie Barbăroșie.

În același timp, aproape 60 la sută din participanții la sondaj au spus că lucrurile merg într-o direcție greșită în Rep. Moldova, iar prețurile, sărăcia și viitorul copiilor îi îngrijorează cel mai mult pe moldoveni la etapa actuală, conform sondajului.

Barometrul Opiniei Publice a fost efectuat în perioada 9-23 august, pe un eșantion de 1215 de persoane și are o marjă de eroare de 3%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău