Sondaj IMAS | Corupția și lipsa locurilor de muncă îi determină pe moldoveni să rămână peste hotare

  • 18 Martie 2017 15:36
Sondaj IMAS | Corupția și lipsa locurilor de muncă îi determină pe moldoveni să rămână peste hotare

Mai mult de jumătate dintre cetățenii moldoveni aflați peste hotare nu au de gând să revină pentru a locui în Republica Moldova, potrivit unui sondaj prezentat joi, 16 martie, de IMAS.

Cercetarea mai arată că cei mai mulți dintre migranții moldoveni vin acasă de câteva ori pe an și comunică destul de des cu rudele rămase în Republica Moldova, dar corupția și lipsa locurilor de muncă îi determină să rămână să muncească peste hotare. 

În total au fost intervievate aproape 600 de persoane din diferite țări, proporțional cu numărul celor care s-au prezentat la vot la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de anul trecut. Interviurile au avut loc on-line sau prin intermediul telefonului.

Cercetarea arată că tendința de a pleca peste hotare se menține de-a lungul ultimilor ani în mod constant. De exemplu, 12 la sută dintre respondenți au spus că au plecat din Republica Moldova cu mai puțin de un an în urmă, 22 la sută – acum 1-3 ani, iar 21 la sută au plecat acum 6-10 ani.

Veniturile moldovenilor aflați peste hotare sunt de până la 1000 de euro, pentru 40 la sută dintre ei, între 1000-2000 euro – pentru 30 la sută și de peste 2000 de euro – pentru 15 la sută.

Mai mult de jumătate vorbesc zilnic cu cei de acasă, iar o treime comunică săptămânal. Totodată, moldovenii vin destul de des acasă: 3 din 4 respondenți au menționat că revin de câteva ori pe an. Cele mai mari probleme pe care cred ei că le are Republica Moldova sunt corupția și lipsa locurilor de muncă, dar și preferințele politice ale populației. Astfel, în următorii 10 ani, numai 17 la sută se văd reveniți acasă pentru totdeauna, a menționat directorul IMAS, Doru Petruți.

”Ce planuri au pentru următorii 10 ani? Cifrele arată destul de pesimist. Doar 17 la sută spun că s-ar vedea reveniți acasă pentru totdeauna și 57 la sută – mai degrabă cred că nu vor reveni cu traiul în Republica Moldova. Nu întrevăd în viitorul apropiat ca lucrul acesta să se întâmple”, a declarat Doru Petruți.

Preferințele politice ale diasporei sunt destul de diferite față de cele ale moldovenilor rămași în Republica Moldova. Majoritatea respondenților s-au declarat simpatizanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei Demnitate și Adevăr și Partidului Popular European, precum și ai liderilor acestora, Maia Sandu, Andrei Năstase și Iurie Leancă, dar și ai primarului capitalei, Dorin Chirtoacă. Părerile diasporei față de actuala putere sunt critice, peste 60 la sută dintre migranții intervievați considerând că Guvernul Filip nu face reforme. Totodată, doar 9 la sută au spus că l-au votat pe Igor Dodon în calitate de președinte, iar 77 la sută – pe Maia Sandu.

Majoritatea mai afirmă că își dorește ca diasporă să aibă locuri de deputat alocate în Parlament, iar jumătate dintre respondenți spun că optează pentru sistemul uninominal pentru următoarele alegeri legislative. Un sfert afirmă că trebuie menținut actualul sistem, iar 20 la sută sunt pentru sistemul mixt de vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 17 februarie – 07 martie 2017, având o eroare maximă de eșantionare de ±4.0 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău