SONDAJ | Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, trei partide ar accede în Parlament

  • 05 Decembrie 2019 12:55
SONDAJ | Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, trei partide ar accede în Parlament

Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice: Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Democrat.

Potrivit unui sondaj, realizat de Fondul Opiniei Publice, PSRM ar obține 42% din voturile cetățenilor, PAS – 26,3%, iar PDM – 6,1%. Restul formațiunilor nu ar trece pragul electoral. Perioada de colectare a datelor a fost 23-30 noiembrie 2019, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Andrei Luchian, directorul FOP, a declarat că, dacă sunt excluși indecișii, rezultatele arată că în Parlament ar accede și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Iar voturile se vor împărți astfel: PSRM – 48%, PAS – 30%, PDM – 7%, iar PPPDA – 6,4%.

„Am întrebat care este atitudinea față de o serie de parte. Într-un fel am estimat bazinul electoral al fiecărui partid pe care l-am propus noi. Avem următorul top: Partidul Socialiștilor în momentul studiului nostru dispune de un bazin electoral de 49%, ceea ce înseamnă 29% sunt susținători înflăcărați și alte 20% au o atitudine mai degrabă pozitivă. Partidul Acțiune și Solidaritate beneficiază de un bazin electoral de 37%, 23% sunt susținători înflăcărați, iar 14% au o atitudine mai degrabă pozitivă. PPPDA – 13% sunt susținători înflăcărați și 18% au o atitudine mai degrabă pozitivă, iar PDM– 6% susținători înflăcărați și 12 % mai degrabă au o atitudine pozitivă”, a menționat Andrei Luchian.

Topul neîncrederii în partide este condus de Partidul Unități Naționale și acest lucru s-ar explica prin faptul că 8% din respondenți nici nu cunosc despre el, iar 41% nu au încredere, a precizat Andrei Luchian.

Sondajul social-politic a fost realizat la solicitarea portalului Politics.md. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 1201 persoane, iar marja de eroare este de ± 2,8%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău