SONDAJ | Locuitorii regiunii transnistrene, despre reintegrarea R.Moldova, Rusia și principalele probleme cu care se confruntă

  • 27 Martie 2019 20:07
SONDAJ | Locuitorii regiunii transnistrene, despre reintegrarea R.Moldova, Rusia și principalele probleme cu care se confruntă

Aproximativ 5 la sută din locuitorii din stânga Nistrului consideră că realipirea de R. Moldova ar duce la o dezvoltare economică mai rapidă a regiunii, în timp ce alți 37 la sută cred că acest lucru ar fi posibil doar după „integrarea” în Federația Rusă.

Aceste date sunt prezentate în cadrul unui sondaj realizat de CBS-AXA, la comanda Fundația Universitare a Mării Negre.

92 la sută dintre respondenți consideră că Federația Rusă este cel mai bun partener economic și politic al regiunii. Pentru locuitorii din zona transnistreană, Ucraina este statul care reprezintă cea mai mare amenințare în opinia a 41,9% dintre respondenți.

Pentru 15,6% dintre cei chestionați, Statele Unite ar fi periculoase pentru regiunea separatistă, în timp ce 13,2% consideră că R. Moldova este țara care ar reprezenta o amenințare pentru regiunea transnistreană.

În cadrul aceluiași sondaj, realizat în perioada noiembrie-decembrie, anul trecut, 37,3% dintre respondenți au declarat că se simt transnistreni, iar alți 35,7% se consideră ruși. 14% dintre cei chestionați se identifică drept moldoveni, iar 7,4% au spus că se simt ucraineni.

Potrivit sondajului, cetățenii din regiune au cea mai mare încredere în armată, aproape 40 la sută. Principalele probleme cu care se confruntă locuitorii din regiunea separatistă sunt: pensiile și salariile mici, inflația și șomajul.

42 la sută dintre respondenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani spun că intenționează să părăsească regiunea în următorii 1-2 ani. Dacă ar pleca, cei mai mulți ar alege Rusia (65,9%), apoi Germania (17, 4%,) urmată de Italia.

Respondenții au declarat că principalele canale TV de informare sunt postul rusesc Rossia (62,9), Pervii respublikanskii, un post local (59,3%) și Pervîi Kanal, urmărit de 55,3% dintre cei chestionați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău