SONDAJ | Ce război îi îngrijorează cel mai mult pe români: Cel din Israel sau cel din Ucraina?

  • 09 Noiembrie 2023 12:53
SONDAJ | Ce război îi îngrijorează cel mai mult pe români: Cel din Israel sau cel din Ucraina?

Aproape două treimi dintre români se declară îngrijorați foarte mult și destul de mult de efectele pe care războiul Israel-Hamas le-ar putea avea asupra României, creșterea amenințărilor teroriste fiind cea mai mare temere.

Întrebați care dintre cele două războaie îi îngrijorează mai mult, cel dintre Ucraina și Rusia sau cel dintre Israel și Hamas, aproape 50% au indicat conflictul din Ucraina, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

66.1% dintre români declară că sunt îngrijorați foarte mult și destul de mult de efectele pe care războiul dintre Israel și Hamas le-ar putea avea asupra României, în timp ce 31.9% declară cu sunt destul de puțin, foarte puțin sau deloc îngrijorați. 1.9% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

„Femeile, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educație primară, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mare, cei cu venituri mai reduse sunt categoriile de populație cele mai îngrijorate de efectele pe care războiul dintre Israel și Hamas le-ar putea avea asupra României. Bărbații, tinerii, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București, cei cu venituri mai ridicate tind să fie mai puțin îngrijorați de efectele acestui război asupra României decât restul populației”, relevă analiza socio-demografică.

42.3% dintre cei care se declară îngrijorați de războiul dintre Israel și Hamas (foarte mult, destul de mult sau destul de puțin îngrijorați - 78.5% din totalul eșantionului) menționează creșterea amenințărilor teroriste drept cea mai mare temere. 19.9% menționează creșterea prețului combustibililor, iar 14.8% sporirea numărului de refugiați. Ponderea non-răspunsurilor este de 1.8%.

Conform analizei socio-demografice, creșterea amenințărilor teroriste reprezintă cea mai mare temere mai ales pentru femei, persoanele cu educație superioară, gulerele albe și locuitorii din București. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi menționează cel mai des creșterea prețului combustibililor drept cea mai mare temere în ceea ce privește războiul dintre Israel și Hamas. Persoanele cu vârsta între 30 și 40 de ani și locuitorii din urbanul mic se tem cel mai mult de sporirea numărului de refugiați.

Ce război îi îngrijorează cel mai mult pe români: Cel din Israel sau cel din Ucraina

Întrebați care dintre cele două conflicte îi îngrijorează mai mult, cel dintre Ucraina și Rusia sau cel dintre Israel și Hamas, 49% indică conflictul dintre Ucraina și Rusia, iar 29% conflictul dintre Israel și Hamas. 15.9% spun că îi îngrijorează ambele conflicte în aceeași măsură. Ponderea non-răspunsurilor este de 6% din total eșantion.

„Bărbații, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, locuitorii din regiunile estice declară într-o proporție mai mare decât restul populației că îi îngrijorează mai mult conflictul dintre Ucraina și Rusia decât cel dintre Israel și Hamas. Sunt îngrijorați mai mult de conflictul dintre Israel și Hamas în special: femeile, cei inactivi pasivi, locuitorii din regiunile vestice”, indică analiza socio-demografică.

„Războiul dintre Israel și Hamas are un impact puternic asupra românilor, două treimi declarându-se foarte îngrijorați sau destul de îngrijorați de consecințele acestuia asupra României. Temerea cea mai mare vizează amenințările teroriste. Pe de altă parte, războiul din Ucraina, deși nu mai ocupă prim-planul agendei media, provoacă o îngrijorare semnificativ mai mare decât conflictul dintre Israel și Hamas, explicațiile fiind legate atât de proximitatea conflictului, cât și de implicațiile economice și sociale deja resimțite în ultimul an și jumătate”, explică Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eșantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău