SONDAJ | Aproape 85% dintre locuitorii Germaniei au o percepție negativă asupra relațiilor cu SUA

  • 08 Februarie 2019 17:36
SONDAJ | Aproape 85% dintre locuitorii Germaniei au o percepție negativă asupra relațiilor cu SUA

Aproape 85% dintre germani au o percepție negativă sau foarte negativă asupra relațiilor dintre țara lor și SUA, iar cei mai mulți ar dori ca între cei doi aliați transatlantici să existe o distanță mai mare, indică un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate vineri și preluate de Reuters.

Potrivit sondajului, 57,6% dintre respondenți ar dori o distanță mai mare între Washington și Berlin, în vreme ce 42,3% dintre intervievați consideră China un partener mai bun pentru Germania decât Statele Unite.

O treime consideră populismul de dreapta și protecționismul drept cele mai periculoase crize globale, în timp ce numai 1,9% sunt îngrijorați de Rusia și doar 2,2% se tem de influența în creștere a Chinei.

Ancheta a fost realizată pe un eșantion de aproximativ 5.000 de persoane, în lunile noiembrie-decembrie, de asociația Atlantik-Bruecke și institutul de sondare Civey.

Relațiile dintre Statele Unite și Germania, țara cu cea mai mare economie europeană, s-au tensionat după alegerea președintelui Donald Trump la Casa Albă în noiembrie 2016. Trump a criticat în repetate rânduri practicile comerciale ale Germaniei, bugetul insuficient alocat apărării și participarea germană la gazoductul rusesc Nord Stream 2.

Berlinul a încercat să păstreze raporturi prietenești cu Statele Unite, dar responsabili de rang înalt au vorbit public despre o erodare a încrederii după retragerea Washingtonului din acordul cu privire la schimbările climatice, din cel nuclear cu Iranul și, mai recent, din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF).

Michael Werz, expert în cadrul Center for American Progress, din SUA, și membru în boardul executiv al Atlantik-Bruecke, le-a recomandat germanilor să nu lase ca îngrijorările lor legate de Trump să se transforme în resentimente antiamericane.

În opinia lui Burkhard Schwenker, vicepreședinte al Atlantik-Bruecke, sondajul arată necesitatea ca eforturile de extindere a dialogului să fie intensificate la toate nivelurile între cei doi aliați.

sursa:AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău