SONDAJ | Aproape 2/3 dintre cetățenii R. Moldova consideră că Rusia a declanșat un război în Ucraina și au o părere negativă față de acțiunile lui Vladimir Putin. Ce spun moldovenii despre cererea de aderare la UE

  • 10 Martie 2022 12:49
SONDAJ | Aproape 2/3 dintre cetățenii R. Moldova consideră că Rusia a declanșat un război în Ucraina și au o părere negativă față de acțiunile lui Vladimir Putin. Ce spun moldovenii despre cererea de aderare la UE

Aproape 2/3 dintre cetățenii moldoveni consideră că Rusia este în război cu Ucraina, iar 26% cred că Federația Rusă desfășoară o „operațiune militară specială de eliberare” în Ucraina. Potrivit Infotag, acest lucru este arătat de datele unui sondaj sociologic realizat de Magenta Consulting din proprie inițiativă, pentru a afla părerea locuitorilor Republicii Moldova despre ostilitățile din țara vecină.

Potrivit studiului, 34% dintre respondenți sunt cu certitudine de partea Ucrainei în acest război, 17% sunt cel mai probabil de partea Ucrainei, 10% sunt cel mai probabil de partea Rusiei, 10% sunt cu siguranță de partea Rusiei, 21% nu sunt de partea nimănui, iar 7% sunt indeciși sau au refuzat să răspundă.

În ceea ce privește gestionarea conflictelor de către președintele rus Vladimir Putin, 61% au avut o părere negativă, iar 25% - pozitivă. Acțiunile președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky au fost evaluate pozitiv de 50% dintre respondenți și negativ de 37%.

Aproximativ jumătate dintre respondenți consideră că războiul dintre Rusia și Ucraina nu va dura mai mult de o lună, 9% - că va dura 2-3 luni, 7% - jumătate de an, 15% - un an sau chiar mai mult.

Întrebați cum ar afecta acest război securitatea Moldovei, 45% au răspuns că impactul va fi foarte puternic, 25% - destul de puternic, 12% - mai degrabă puțin, 18% - va avea impact redus sau deloc.

În contextul cererii președintelui Maia Sandu pentru aderarea Republicii Moldova la UE, 40% și-au exprimat clar sprijinul pentru viitorul european al țării, 21% - mai degrabă "da", 10% - mai degrabă "nu", iar 21% au fost categoric împotrivă.

Ca surse de informare despre conflictul dintre Rusia și Ucraina, moldovenii folosesc cel mai des Facebook - 25%, posturile TV - 16%, Moldova 1 - 15%, ProTV și TV8 - 14% fiecare.

Sondajul a fost realizat în perioada 3-5 martie în rândul a 539 de locuitori de pe malul drept al Nistrului, prin telefon. Marja de eroare a sondajului este de В± 4,2%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău