SONDAJ: ȘASE partide ar accede în viitorul Parlament

  • 08 Iulie 2016 11:54
SONDAJ: ȘASE partide ar accede în viitorul Parlament

Doar șase partide ar accede în viitorul Legislativ, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, potrivit unui sondaj prezentat vineri, 8 iule, de Compania ”Intellect Group”.

Astfel, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar acumula 17,7%; Partidul Acțiune și Solidaritate cu 13%; Formațiunea ”Partidul Nostru” cu 12,2%; Partidul Comuniștilor din Republica Moldova cu 8,9%,  Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Democrat cu câte 8,4% din opțiunile alegătorilor.
 
Trei partide prezente în actualul Legislativ nu vor trece pragul electoral. PPEM ar acumula 3,6%; Partidul Liberal – 3,4%; și PLDM – 1,3% din voturi.
 
Același sondaj relevă că Maia Sandu, Renato Usatîi și Igor Dodon sunt politicienii cu au cea mai mare încredere în rândul respondenților, la coada listei situându-se actualul președinte Nicolae Timofti, liderul PL, Mihai Ghimpu și ex-premierul Vladimir Filat.
 
Pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, cei mai mulți dintre respondenți și-ar da voturile pentru liderul PSRM Igor Dodon – 23,8%, urmat de Maia Sandu cu 16,2%, Andrei Năstase – 9,2% și Vladimir Voronin cu 7,3% din opțiuni.
 
Întrebați ce ar alege între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, 42,5% dintre cei chestionați au ales a doua opțiune, în timp ce 41,6%  au declarat că ar prefera aderarea la UE.
 
În cazul unui eventual referendum privind unirea Republicii Moldova cu Romania, peste 21% din respondenți ar vota pentru.
 
Principala sursă de informare a cetățenilor rămâne televiziunea cu 67,3%, urmată de internet, radio și prieteni.
 
Peste 76% din participanții la sondaj cred că în Republica Moldova lucrurile merg într-o direcție greșită, iar 63% sunt nemulțumiți de felul în care trăiesc.
 
Sondajul a fost realizat în perioada 11-24 iunie pe un eșantion de 1878 de persoane din 35 de regiuni geografice și are o marjă de eroare de 2,2%.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău