Sondaj: PCRM 24,6%, PLDM 22%, PDM 11% și PL 9%

  • 20 Noiembrie 2012 14:47
Sondaj: PCRM 24,6%, PLDM 22%, PDM 11% și PL 9%

Majoritatea respondenților consideră că în Republica Moldova lucrurile merg într-o direcţie greşită şi se declară nemulţumiţi de nivelul de trai.

Partidul Comuniştilor şi Partidul Liberal au înregistrat o ușoară scădere în intențiile de vot ale electoratului, în timp ce Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat cresc în sondaje, potrivit Barometrului de Opinie Publică, prezentat astăzi la Chișinău. Potrivit Barometrului, majoritatea populaţiei continuă să creadă că Republica Moldova merge într-o direcţie greşită, iar numărul celor care ar vota pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan este mai mare decât al celor care doresc în Uniunea Europeană. 
 
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor ar acumula 24,6%, faţă de 33% acum un an. PCRM este urmat de PLDM cu 22%, care înregistrează o creştere de 4 procente. Partidul Democrat ar obține 11% şi Partidul Liberal 9%, cu aproape 3% mai puţin decât la ultimul sondaj.
 
21% din numărul total al respondenților nu au exprimat o opţiune de vot. Potrivit analistului politic, Viorel Cibotaru, aceste rezultate poartă un caracter sezonier.
 
Studiul mai arată că 50% din populaţie optează pentru adoptarea unei noi Constituţii, faţă de 37% care se opun acestei inițiative.
 
În acelaşi timp, majoritatea respondenţilor doreşte ca cele mai controversate prevederi ale actualei legi fundamentale, precum denumirea limbii oficiale şi statutul de neutralitate, să rămână neschimbate.

Astfel, 65% din cei chestionaţi au declarat că limba oficială ar trebui să se numească ”limba modlovenească”, aşa cum este în prezent, şi doar 23% au optat pentru denumirea de limbă română. Trei din patru respondenţi consideră că o nouă Constituţie, trebuie să mențină actualul statut de neutralitate. O modificare a legii fundamentale care este susţinută de peste 90%  din respondenți se refer[ la alegerea   şefului statului direct de către cetățeni și nu de către Parlament cum este în prezent. În opinia analistului politic Igor Boţan, acest lucru demonstrează că în societate există opinii prea diferite, încât este puţin probabil ca o nouă constituţie să fie adoptată în curând.

Opiniile respondenţilor sunt împărţite şi în privinţa vectorului de politică externă. Peste 50% din respondenţi ar vota şi pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, şi pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, dar dacă ar avea de ales, cei mai mulţi ar prefera-o pe a doua. 
 
Potrivit studiului, 72% din respondeţi consideră că lucruruile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită, iar două treimi nu sunt mulţumiţi de situaţia economică a ţării. Trei din patru moldoveni consideră că nu le este asigurat un trai decent, iar la o treime veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar. Populaţia este cel mai mult îngrijorată de sărăcie şi de preţuri.
 
Studiul a fost realizat la comanda Institutului de Politici Publice și finanţat de Fundaţia Soros-Moldova,  în perioada 30 octombrie-12 noiembrie, pe un eşantion de 1238 de persoane și vare o marjă de eroare de aproximativ 3%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
9 °C
cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1 m/s
Thu
14 °C
Fri
12 °C
Sat
9 °C
Sun
10 °C
Mon
12 °C

Curs oficial BNM 08 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2014 0.0726
USD 18.5683 -0.0686
RON 4.1806 0.0129
UAH 0.6855 0.0009
RUB 0.2460 0.0023
Arhivă Radio Chișinău