Sondaj: PCRM 24,6%, PLDM 22%, PDM 11% și PL 9%

  • 20 Noiembrie 2012 14:47
Sondaj: PCRM 24,6%, PLDM 22%, PDM 11% și PL 9%

Majoritatea respondenților consideră că în Republica Moldova lucrurile merg într-o direcție greșită și se declară nemulțumiți de nivelul de trai.

Partidul Comuniștilor și Partidul Liberal au înregistrat o ușoară scădere în intențiile de vot ale electoratului, în timp ce Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat cresc în sondaje, potrivit Barometrului de Opinie Publică, prezentat astăzi la Chișinău. Potrivit Barometrului, majoritatea populației continuă să creadă că Republica Moldova merge într-o direcție greșită, iar numărul celor care ar vota pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan este mai mare decât al celor care doresc în Uniunea Europeană. 
 
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comuniștilor ar acumula 24,6%, față de 33% acum un an. PCRM este urmat de PLDM cu 22%, care înregistrează o creștere de 4 procente. Partidul Democrat ar obține 11% și Partidul Liberal 9%, cu aproape 3% mai puțin decât la ultimul sondaj.
 
21% din numărul total al respondenților nu au exprimat o opțiune de vot. Potrivit analistului politic, Viorel Cibotaru, aceste rezultate poartă un caracter sezonier.
 
Studiul mai arată că 50% din populație optează pentru adoptarea unei noi Constituții, față de 37% care se opun acestei inițiative.
 
În același timp, majoritatea respondenților dorește ca cele mai controversate prevederi ale actualei legi fundamentale, precum denumirea limbii oficiale și statutul de neutralitate, să rămână neschimbate.

Astfel, 65% din cei chestionați au declarat că limba oficială ar trebui să se numească ”limba modlovenească”, așa cum este în prezent, și doar 23% au optat pentru denumirea de limbă română. Trei din patru respondenți consideră că o nouă Constituție, trebuie să mențină actualul statut de neutralitate. O modificare a legii fundamentale care este susținută de peste 90%  din respondenți se refer[ la alegerea   șefului statului direct de către cetățeni și nu de către Parlament cum este în prezent. În opinia analistului politic Igor Boțan, acest lucru demonstrează că în societate există opinii prea diferite, încât este puțin probabil ca o nouă constituție să fie adoptată în curând.

Opiniile respondenților sunt împărțite și în privința vectorului de politică externă. Peste 50% din respondenți ar vota și pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, și pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, dar dacă ar avea de ales, cei mai mulți ar prefera-o pe a doua. 
 
Potrivit studiului, 72% din respondeți consideră că lucruruile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită, iar două treimi nu sunt mulțumiți de situația economică a țării. Trei din patru moldoveni consideră că nu le este asigurat un trai decent, iar la o treime veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar. Populația este cel mai mult îngrijorată de sărăcie și de prețuri.
 
Studiul a fost realizat la comanda Institutului de Politici Publice și finanțat de Fundația Soros-Moldova,  în perioada 30 octombrie-12 noiembrie, pe un eșantion de 1238 de persoane și vare o marjă de eroare de aproximativ 3%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău