Sondaj: Majoritatea cetățenilor sunt mulțumiți de actul justiției

  • 04 Februarie 2014 23:45
Sondaj: Majoritatea cetățenilor sunt mulțumiți de actul justiției

Un studiu efectuat la comanda Ministerului Justiției arată un grad înalt de satisfacție a cetățenilor față de actul de justiție.

Cercetarea s-a bazat pe interviuri cu peste 600 de persoane implicate în procese de judecată, în 17 instanțe judecătorești.  Astfel, 90 la sută dintre respondenți susțin că au fost tratați cu respect de către angajații instanțelor de judecată.  2/3 dintre cei întrebați au spus că sunt mulțumiți de actul justiției, iar dosarele le-au fost examinate în termen rezonabil. Rezultatele sondajului reflectă reformele în domeniu, a subliniat ministrul Justiției, Oleg Efrim.
 
Totodată, aproape 70 la sută dintre respondenți cunosc despre înregistrarea audio obligatorie a ședințelor de judecată, însă mai puțin de jumătate știu despre existența Programului de distribuire aleatorie a dosarelor. 
 
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mihai Poalelungi, a subliniat că în prezent în toate instanțele dosarele sunt distribuite prin intermediul acestui program, însă nu în toate judecătoriile ședințele sunt înregistrate audio.
 
Respondenții au formulat și unele recomandări, între care permisiunea de a înregistra ședințele de judecată cu mijloace proprii, examinarea mai rapidă a dosarelor, crearea unui birou de informații și plasarea mai multor date pe internet. Totodată, judecătorii sunt așteptați să se deplaseze în localitățile rurale, în caz de necesitate.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău