Sonda spațială Rosetta va lovi astăzi cometa Chury

  • 30 Septembrie 2016 16:08
Sonda spațială Rosetta va lovi astăzi cometa Chury

Sonda spațială Rosetta își încheie vineri, 30 septembrie, o misiune de 12 ani descrisă de Reuters drept "istorică". Lansată de Agenția Spațială Europeană în martie 2004, sonda spațială Rosetta a parcurs o distanță de 6,5 miliarde de kilometri până la destinația sa, cometa 67 P, pe care a însoțit-o mai bine de doi ani.

Cercetătorii au decis să încheie misiunea sondei prin prăbușirea ei controlată pe cometa 67P întrucât cometa se îndepărtează de sistemul solar. Din această cauză propulsia solară a sondei spațiale nu va mai funcționa în foarte scurtă vreme.

France Presse notează că misiunea sondei spațiale a costat 1,4 miliarde de euro și că în proiect au fost implicați 500 de oameni de știință.

Misiunea sondei spațiale Rosetta a început în 1993

Agenția Spațială Europeană a demarat acum 13 ani misiunea Rosetta, o sondă spațială care urma să se întâlnească cu o cometă și să o studieze. În 2004 sonda Rosetta a pornit către cometa Churyumov-Gerasimenko, pe scurt Chury sau 67P.

Ieșirea sondei din hibernare și întâlnirea cu cometa au avut loc conform graficului. Pe cometă a aterizat un robot desprins din Rosetta, Philae, care a retransmis pe Pământ folosind Rosetta ca releu, fotografii și date extrem de prețioase. Robotul Philae nu și-a îndeplinit decât parțial misiunea pentru care a fost realizat însă a reușit să transmită date și imagini incredibile.

Misiunea Rosetta a fost prelungită dincolo de calculele inițiale, dar acum s-a apropiat de sfârșit. Vineri, sonda va efectua o coborâre controlată pe cometă și va transmite ultimele date. Sonda spațială nu a fost construită cu posibilitatea de a ateriza astfel că aproperea de cometa 67P este de fapt o prăbușire intenționată care va distruge Rosetta.

Ultima parte a misiunii Rosetta - prăbușirea controlată - este transmisă în direct pe site-ul Agenției Spațiale Europene (rosetta.esa.int) vineri, 30 septembrie, în jurul orei 13:30 - ora R.Moldova.

Cătălin Gomboș

Romania-actualitati.ro

Cătălin Gomboș
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sat
8
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău