Sonda spațială Hayabusa2 a realizat în premieră un crater artificial pe un asteroid îndepărtat

  • 05 Aprilie 2019 12:30
Sonda spațială Hayabusa2 a realizat în premieră un crater artificial pe un asteroid îndepărtat

Sonda spațială japoneză Hayabusa2 a încheiat vineri o operațiune de realizare a unui crater în suprafața unui asteroid îndepărtat în vederea prelevării unor eșantioane de materie din subsolul acestuia a căror analiză ar putea oferi indicii despre originea universului, relatează EFE.

Misiunea spațială niponă a inițiat la primele ore ale zilei de vineri ''operațiunea de impact'' asupra asteroidul Ryugu, misiunea constând în lansarea unui proiectil asupra corpului ceresc, după cum a anunțat în cadrul unei de presă Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA).

JAXA a declarat că operațiunea a fost încununată de succes și a subliniat că aceasta este prima dată în istoria misiunilor spațiale când a fost creat un crater artificial într-un corp ceresc.

Sonda, care s-a aflat poziționată pe orbita asteroidului, la 20 de kilometri distanță de acesta, a început joi să coboare către acest corp ceresc de mici dimensiuni situat la 300 de milioane de kilometri de Pământ. După ce s-a apropiat suficient de mult de punctul de impact ales, sonda a lansat un dispozitiv încărcat cu explozibil și apoi s-a îndepărtat înainte de detonarea proiectilului care conținea cupru (un material care cu siguranță nu există pe Ryugu) pe suprafața asteroidului pentru a crea un crater.

Aceasta a fost una dintre cele mai riscante sarcini ale misiunii Hayabusa2, ce a permis până în prezent colectarea de informații prețioase despre Ryugu ce pot contribui la o mai bună înțelegere a formării sistemului nostru solar.

Peste câteva săptămâni, sonda va efectua o ''operațiune de investigare a craterului'' de unde va preleva eșantioane de sol.

În februarie, sonda spațială japoneză fără echipaj uman a asolizat pe Ryugu, un contact foarte scurt ce a permis colectarea unor eșantioane de sol de la suprafața acestui corp interstelar. De data aceasta, însă, este vorba despre prelevarea de elemente din straturile mai adânci ale asteroidului.

Aventura Hayabusa2 a început la 3 decembrie 2014. Sonda a fost lansată de la Centrul Spațial Tanegashima din sudul Japoniei și a parcurs 3,2 miliarde de kilometri până a ajuns la destinația finală, asteroidul aflat la 340 de milioane de kilometri de Terra, neputându-se deplasa în linie dreaptă. În iunie 2018, după trei ani și zece luni, ea s-a stabilizat în cele din urmă la 20 de kilometri de Ryugu, un asteroid străvechi, în formă de diamant, care datează de la începuturile sistemului nostru solar.

La bordul Hayabusa2 au fost încărcate patru dispozitive științifice - trei mini-vehicule robotizate și un modul de asolizare denumit MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), conceput de Centrul Național francez pentru Studii Spațiale (Cnes) și de omologul său german, Centrul Aerospațial German (DLR).

Două dintre rovere au asolizat pe Ryugu în luna septembrie, urmate de MASCOT, în octombrie. Robotul-laborator franco-german, de dimensiunile unei cutii de pantofi, a atins suprafața asteroidului și a analizat timp de 17 ore compoziția solului.

Hayabusa-2, al cărei nume în japoneză înseamnă 'șoim călător', este foarte asemănătoare cu sonda Hayabusa ce a fost lansată în 2003 spre un alt asteroid, însă dispune de o tehnologie mai performantă.

Obiectivul sondei este de a colecta mostre de materie de la suprafața și din straturile superficiale ale subsolului acestui satelit care conține, conform oamenilor de știință, carbon și apă. Analiza acestor mostre va determina ce fel de materii organice au fost prezente încă de la începuturile sistemului nostru solar.

În luna aprilie, Hayabusa-2 a reușit să recolteze mostre de materie de pe asteroidul Ryugu după ce a coborât în spirală până la suprafața acestuia, a tras cu un 'proiectil' de 5 grame din tantal în asteroid și a colectat materia ejectată de impact cu un fel de aspirator.

Eșantioanele de materie colectate vor ajunge pe Terra în decembrie 2020, într-o capsulă specială. Ele vor fi analizate de cercetători de la mai multe laboratoare. 

Hayabusa-2 nu este singura misiune care are ca obiectiv recoltarea de eșantioane din materia asteroizilor. Sonda OSIRIS-REx, aparținând NASA, s-a plasat de la 31 decembrie pe orbita asteroidului Bennu, care are o compoziție bogată în carbon, similară lui Ryugu. Conform programului misiunii OSIRIS-REx, recoltarea de materiale de pe asteroid va avea loc la jumătatea anului 2020 și vor ajunge pe Pământ în septembrie 2023.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15
Cer fragmentat
Umiditate:67 %
Vint:6,2 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
16

Curs oficial BNM 25 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2923 -0.2119
USD 17.6937 -0.0608
RON 3.9835 -0.0437
UAH 0.6623 -0.0017
RUB 0.2465 -0.0042
Arhivă Radio Chișinău