Sonda chineză Tianwen-1 a transmis prima sa fotografie a planetei Marte

  • 05 Februarie 2021 20:05
Sonda chineză Tianwen-1 a transmis prima sa fotografie a planetei Marte

Sonda spațială chineză Tianwen-1, aflată în drum spre Marte, a transmis vineri prima sa fotografie a "Planetei Roșii", conform unui anunț al Agenției spațiale chineze (CNSA), transmite AFP, preluat de Agerpres.

Sonda, lansată la sfârșitul lunii iulie din China, urmează să ajungă pe orbita lui Marte în jurul datei de 10 februarie.

În fotografia alb-negru, realizată de sondă de la distanța de 2,2 milioane de kilometri de Marte, se observă Valles Marineris (sistemul de canioane din apropierea ecuatorului "Planetei Roșii"). În imagine apare uriașul crater Schiaparelli, precum și câmpia Acidalia Planitia, conform CNSA.

Misiunea Tianwen-1 este compusă din trei elemente: o sondă orbitală (care va rămâne pe orbita lui Marte), un modul de asolizare și un rover autonom care va culege și va analiza mostre din solul marțian.

 Roverul va asoliza pe Marte în luna mai. Cântărind 200 de kilograme, roverul este echipat cu patru panouri solare și, conform programului misiunii, ar trebui să rămână operațional timp de trei luni.

Roverul chinez are mai multe misiuni: analiza unor eșantioane de sol, a atmosferei marțiene, realizarea de fotografii și participarea la cartografierea "Planetei Roșii".

Foarte ambițioasă în sectorul spațial, China speră să obțină din această primă tentativă independentă de explorare a planetei Marte aproape tot ceea ce Statele Unite au realizat în mai multe misiuni marțiene lansate după anii 1960. Este vorba despre cele trei etape cruciale ale unei astfel de misiuni: plasarea unei sonde pe orbită, plasarea pe scoarța marțiană a unui modul de asolizare și, apoi, activarea roverului.

Misiunea chineză a fost numită "Tianwen-1" în semn de omagiu adus unui străvechi poem chinez, a cărui tematică este astronomia.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău