Somnul suficient poate eficientiza efectul vaccinurilor anti-COVID-19, asigură o expertă

  • 19 Martie 2021 08:51
Somnul suficient poate eficientiza efectul vaccinurilor anti-COVID-19, asigură o expertă

A dormi suficient, cel puțin cu două zile înainte de vaccinarea anti-COVID-19, poate ajuta la un răspuns mai bun al imunizării, a declarat specialista Guadalupe Teran, într-un interviu acordat joi agenției EFE, notează Agerpres.

"Există studii care demonstrează că atunci când se doarme bine, cel puțin în cele două zile de dinaintea vaccinării antigripale, sau în acest caz anti-COVID-19, organismul poate genera mai mulți anticorpi", a explicat această specialistă în terapia somnului de la Universitatea Autonomă Metropolitană (UAM) din Mexic.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Somnului, care se marchează în data de 19 martie, Guadalupe Terán a explicat că oamenii trebuie să doarmă cel puțin între 7 și 9 ore, pentru a se putea considera că somnul este suficient.

Ea a precizat în acest sens că a dormi suficient poate ajuta și la prevenirea unor boli cronice. "Altminteri cresc probabilitățile de a dezvolta afecțiuni precum hipertensiune, diabet, infarct și obezitate, printre alte boli cardiovasculare și metabolice", a adăugat experta.

Potrivit ei, somnul servește la întărirea sistemului imunitar, astfel încât a dormi suficient poate ajuta la evitarea infecției COVID-19, și ca antioxidant pentru a întârzia procesul de îmbătrânire.

Stresul și starea de neliniște generate de perioada de izolare obligatorie au dus la schimbarea obiceiurilor de viață ale populației, la o scădere a calității somnului și la instalarea insomniilor. Potrivit studiilor, cazurile de insomnie au crescut cu 40 % în această perioadă.

Specialista a precizat totodată că uzul tehnologiei afectează odihna persoanelor. Fiecare minut petrecut în fața dispozitivelor electronice duce la scăderea perioadei de odihnă și a calității somnului, astfel încât trebuie să se renunțe la aceste dispozitive cu cel puțin 30 de minute înainte de a merge la culcare, a spus ea.

Guadalupe Terán a precizat că nevoie de un program riguros de odihnă, cu ore de culcare înainte de miezul nopții și deșteptarea de dimineață, pentru care trebuie să se renunțe seara la consumul de cafea, tutun și băuturi alcoolice.

"Somnul este modul nostru de a ne reface organismul, de a ne echilibra sistemul, de a ne reface după o boală, de a ne dezintoxica organismul și de a ne crește speranța de viață", a concluzionat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău