Soluțiile pentru reducerea consumului de gaze propuse de UE. A fost adoptat planul de urgență

  • 06 August 2022 12:19
Soluțiile pentru reducerea consumului de gaze propuse de UE. A fost adoptat planul de urgență

Planul de urgență pentru reducerea consumului de gaze a fost adoptat, vineri, de țările Uniunii Europene. Se încearcă economisirea combustibilului pentru o iarnă cu livrări incerte ale Rusiei, transmite Reuters.

Țările UE au încheiat săptămâna trecută un acord pentru a-și reduce cererea de gaze, pentru a încerca să umple depozitele de gaze și să se pregătească pentru o posibilă întrerupere completă a livrărilor Rusiei.

Acordul cere tuturor țărilor UE să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% în această iarnă și ar putea face ca reducerile să fie obligatorii în caz de urgență a aprovizionării, deși cu numeroase derogări pentru unele țări și industrii.

Țările UE au aprobat vineri, în mod oficial, legea care va pune în aplicare acest acord.

Toate țările, cu excepția Ungariei și Poloniei, au aprobat legea, potrivit unui document publicat de Republica Cehă, care prezidează în prezent negocierile țărilor UE.

Înainte de a invada Ucraina, Rusia furniza 40% din necesarul de gaze al UE. De atunci, Moscova a redus fluxurile de gaze către Europa, făcând mai dificil pentru statele UE să umple depozitele înainte de iarnă și determinându-le pe mul ste dintre eleă intre în cursa pentru a cumpăra combustibil din afara Rusiei și să ia măsuri pentru a-și limita cererea de gaze.

Ungaria, care este în discuții pentru a cumpăra o cantitate mai mare de gaze din Rusia, a fost singura țară care s-a opus acordului, săptămâna trecută, și a pus sub semnul întrebării legalitatea regulilor UE care afectează mixul energetic național sau securitatea energetică a unei țări.

Varșovia s-a opus, de asemenea, legii finale, în pofida faptului că a susținut acordul săptămâna trecută.

Polonia a descris baza legală a legii drept ”defectuoasă” și a spus că deciziile care afectează mixul energetic al statelor membre ar trebui luate cu aprobarea unanimă a tuturor țărilor.

Opoziția lor nu a deraiat planul, care avea nevoie de sprijinul unei majorități consolidate din 15 țări pentru a deveni lege.

De asemenea, Comisia Europeană ”evaluează urgent” posibilitatea introducerii unor plafoane pentru prețul gazelor, a spus într-un comunicat, fără a detalia ce formă ar lua un astfel de plafon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău