Soluțiile lui Octavian Țîcu în cazul demiterii Guvernului Chicu

  • 10 Iulie 2020 08:30
Soluțiile lui Octavian Țîcu în cazul demiterii Guvernului Chicu

„Reacția nervoasă a Partidului Socialiștilor arată că de fapt mai mulți actori politici au fost puși în colț, iar un boxer pus în colț are întotdeauna capacități de reacție supranaturale și sporite. Eu cred în această situație că toți actorii au înțeles că modul de acțiune al acestei guvernări este absolut criminal și dincolo de faptul că este criminal este în corelație cu serviciile secrete ruse”. Declarația aparține liderului Partidului Unității Naționale, deputatul neafiliat Octavian Țîcu, notează IPN.

Octavian Țîcu susține, că pentru Igor Dodon, formula optimă de a rămâne în continuare președinte era să stea cu Blocul ACUM într-o alianță și să boxeze în Guvernul Maiei Sandu. Totodată, Țîcu este de părerea că pandemia a influențat considerabil evenimentele din țară, lucru care nu a fost luat în considerare de către actuala guvernare.

Referitor la prezența premierului Ion Chicu în Parlament, liderul PUN a afirmat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4 că ceea ce s-a adoptat în urma asumării răspunderii este o crimă împotriva bugetului Republicii Moldova și împotriva populației. Octavian Țîcu spune că banii care au fost votați nu există, iar gaură în bugetul de stat este de aproape 20 miliarde de lei.

„Veniturile la buget sunt catastrofale, populația este debusolată și lucrurile nu sunt atât de roz cum par. Unica șansă pentru toți este ca în această lună Guvernul Chicu să cadă și, ceea ce propuneam eu anterior, să se realizeze o formă de guvernare în două variante: un guvern minoritar asumat de Blocul ACUM și susținut de puterile europene și de România sau un guvern tehnocrat pe care să garanteze toate componentele anti-Dodon din Parlament. Aici sunt două variațiuni de acțiune: prin detașarea anumitor deputați din Partidul Democrat sau votarea in corpore a acestora, negocierile cu Partidul Democrat pentru că acestea să facă parte dintr-o coaliție de guvernare nouă. Asta înseamnă că noua guvernare ar avea vreo 56 - 57 de mandate”, a declarat Octavian Țîcu.

Prin asumarea de răspundere a Guvernului, urmează a fi majorate cheltuielile bugetului de stat cu 1 273,3 milioane de lei. Principalele majorări țin de transferul a 469,6 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) în legătura cu achitarea a 700 de lei la circa 660 de mii de persoane cu venitul mai mic de trei mii de lei lunar (466,3 milioane de lei) și pentru plata îndemnizațiilor pentru urmașii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 (3,3 milioane de lei); alte 428 de milioane de lei vor fi transferate la Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău