Soluțiile candidaților pentru o salubrizare eficientă în Chișinău

  • 15 Octombrie 2019 10:35
Soluțiile candidaților pentru o salubrizare eficientă în Chișinău

Agenția de presă IPN a identificat o parte din problemele municipiului Chișinău și a întrebat candidații la funcția de primar al capitalei cum intenționează să le rezolve.

Lilia Ranogaeț, candidata Partidului Național Liberal, spune că principala cauză a murdăriei și dezordinii din Chișinău este modul de aplicare a cadrului legislativ general, care nu a suportat modificări în ultimii 30 de ani. Potrivit candidatei, soluția pentru o salubrizare eficientă este mecanizarea totală a serviciului de curățenie, folosirea soluțiilor lichide pentru deszăpezire și modernizarea echipamentului de salubrizare, în general.

Candidata PNL consideră că lipsa colectării adecvate a deșeurilor menajere este nu doar o problemă ecologică şi socială, ci și economică. Lilia Ranogaeț spune că există tehnologii, că este nevoie de investiții și că trebuie creată o infrastructură necesară pentru colectarea, depozitarea și reciclarea deșeurilor.

Pentru deșeurile biodegradabile, compostarea, incinerarea și tratarea mecanico-biologică este soluția potrivită, spune Lilia Ranogaeț care, totuși, optează pentru selectarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor.

Candidata PNL consideră că tarifele pentru colectarea și transportarea deșeurilor sunt relativ echitabile și că este nevoie de o analiză minuțioasă pentru a estima prețul plătit de cetățeni pentru acest serviciu și cât ar trebui să se compenseze din buget pentru a menține un sistem eficient.

Alexandru Fetescu, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, spune că situația curățeniei din capitală este satisfăcătoare până la prima furtună, ploaie torențială, ninsoare neașteptată sau altă calamitate naturală.

Candidatul menționează că de salubrizarea municipiului Chișinău sunt responsabile mai multe instituții, dar fiecare are sectoarele ei de administrare.Potrivit lui Alexandru Fetescu, lipsa de comunicare și de coordonare a activităților acestor instituții este mai mult decât evidentă, iar o soluție fiabilă în această problemă ar fi crearea prin fuziune a unei entități responsabile de salubrizarea din Chișinău, care să poată interveni la necesitate rapid și eficient, utilizând tot personalul și utilajul din dotare.

Candidatul PLDM spune că depozitarea și colectarea deșeurilor menajere este o mare problemă nu doar a capitalei, dar și la nivel de localități, centre raionale. În acest sens, Alexandru Fetescu susține că trebuie de intervenit prin deschiderea mai multor puncte de colectare a sticlei, hârtiei, plasticului și metalului astfel încât să fie redusă proporția lor în totalul deșeurilor menajere. O altă soluție propusă de candidatul PLDM este recurgerea la coșuri de gunoi cu rezervor subteran.

Referitor la tarifele achitate pentru salubrizare, Alexandru Fetescu spune că la ora actuală acest subiect este de o maximă sensibilitate socială. De aceea, candidatul PNL crede că acesta trebuie analizat, revizuit și fundamentat economic, așa încât să nu existe nicio percepție de inechitate.

La acest subiect a fost solicitat și candidatul Partidului Liberal Dorin Chirtoacă, care însă nu a oferit un răspuns.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chişinău
16 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Sun
9 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C

Curs oficial BNM 04 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău