Soluțiile candidaților pentru modernizarea iluminatul stradal din Chișinău

  • 18 Octombrie 2019 08:08
Soluțiile candidaților pentru modernizarea iluminatul stradal din Chișinău

Agenția de presă IPN a identificat o parte din problemele municipiului Chișinău și a întrebat candidații la funcția de primar al capitalei cum intenționează să le rezolve.

Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale, susține că iluminatul stradal este prima impresie a unui călător și a cetățenilor despre bunăstarea și siguranța din localitate. Cu regret, municipiul Chișinău nu are un sistem de iluminare stradală adecvat, decât cu excepția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Restul orașului, spune candidatul, parcă ar fi o peșteră, pe anumite porțiuni este lumină, pe altele nu. Candidatul afirmă că iluminatul stradal trebuie să fie abordat ca prioritare atât de administrația municipală, cât și de locatari.

Octavian Țîcu afirmă că centrul istoric are nevoie de un concept nou de iluminare, prin care toate clădirile să fie puse în valoare. „Iluminatul public, ca și drumul și trotuarele, este o parte integrantă a necesităților primare ale orașului Chișinău. Iluminatul stradal trebuie să fie esența politicilor privind administrația eficientă într-un oraș”, a spus Octavian Țîcu.

În opinia sa, multe dintre chestiunile pe care cetățenii le cer de la Primărie ar putea fi rezolvate de către asociațiile de locatari și oamenii din bloc. Candidatul crede că acest lucru este o chestie a simțului comunitar, ca și amenajarea parcurilor, a terenurilor de joacă etc. Potrivit lui Octavian Țîcu, problema iluminatului stradal trebuie abordată din perspectivă europeană, prin conexiune la rețelele românești, care sunt o nouă sursă de curent electric, mai ieftină și mai sigură. La fel, candidatul pledează pentru instalarea unor baterii solare, care din contul energiei acumulate ziua, când este soare, să ofere energie electrică noaptea pentru iluminare.

Ivan Diacov, candidatul Partidului Nostru, consideră că lipsa iluminatului stradal a ajuns să fie o problemă pentru municipiul Chișinău din cauza lipsei de disciplină și stabilirii greșite a priorităților. În opinia candidatului, de iluminat stradal calitativ au beneficiat în primul rând persoanele cu bani mari, iar cetățenii simpli au de suferit.

Candidatul își propune, dacă va fi ales primar general, să efectueze un audit independent la întreprinderea municipală „Lumteh”, pentru identificarea problemelor, a cheltuielilor. De asemenea, va organiza un control strict al activității în domeniul iluminatului stradal și preponderent va pune accentul pe iluminarea sectoarelor din preajma instituțiilor de învățământ, a zonelor de odihnă, iar cheltuielile vor fi raportate la posibilitățile bugetului.

Ivan Diacov menționează că va reuși să obțină finanțare din lichidarea schemelor de corupție, de vindere ilicită a patrimoniului municipal și înlocuirea lor cu licitații publice, veniturile fiind redirecționate spre bugetul municipal. Întrebat dacă acțiunile întreprinse până acum de fostele administrații locale pentru modernizarea iluminatului stradal vor continua, candidatul spune nu este o persoană orgolioasă, iar lucrurile făcute până acum în beneficiul oamenilor vor fi continuate.

Vladimir Cebotari, candidatul Partidului Democrat, afirmă că pentru modernizarea iluminatului stradal, dacă va fi ales primar general, va dezvolta un program care va prevedea implementarea celor mai noi soluții energo-eficiente, utilizând energia solară și cea produsă de resursele regenerabile. Potrivit candidatului, aceste măsuri vor permite răscumpărarea investițiilor în scurt timp.

Vladimir Cebotari spune că pot fi atrase granturi pentru modernizarea iluminatului stradal. În opinia sa, măsurile întreprinse până acum nu au fost suficient de rapide.

Candidatul crede că iluminarea curților de bloc trebuie să fie o sarcină comună a autorităților municipale și a asociațiilor proprietarilor de locuințe. În opinia sa, municipalitatea nu poate să stea de o parte de problemele locuitorilor municipiului. Problemele și grijile oamenilor trebuie să devină griji și probleme pentru autoritățile municipale. Candidatul PDM afirmă că, fiind primar general, va găsi instrumentele și soluțiile necesare ca să fie ajutate curțile de bloc și locatarii acestora să poate face față procesului de iluminare a curților de bloc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău