Soluția prin care Ucraina vrea să-și înghețe datoriile și să evite intrarea în incapacitate de plată

  • 08 August 2022 12:31
Soluția prin care Ucraina vrea să-și înghețe datoriile și să evite intrarea în incapacitate de plată

Creditorii Ucrainei vor vota săptămâna aceasta o propunere a Guvenului de la Kiev de a amâna plățile pentru obligațiunile internaționale timp de 24 de luni, o măsură prin care Kievul vrea să evite o intrare în incapacitate de plată care ar fi dureroasă, transmite Reuters.

Deținătorii de obligațiuni ucrainene au timp până marți la 5 p.m., ora New York-ului (21:00 GMT), pentru a decide dacă sunt de acord sau nu cu propunerea Guvernului de la Kiev, care se confruntă cu un deficit de finanțare de cinci miliarde de dolari pe lună și problemele cu lichiditățile după invazia rusească. Timpul rămas la dispoziția Ucrainei se apropie de sfârșit în condițiile în care la 1 septembrie ajung la maturitate obligațiuni în valoare de un miliard de dolari.

Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, cel mai probabil creditorii vor aștepta până aproape de termenul limită pentru a vota. Însă sursa a adăugat că investitorii ar urma să fie de acord cu înghețarea plății datoriilor.

Atunci când a anunțat propunerea de înghețare, ministrul ucrainean al Finanțelor, Sergii Marchenko, a spus că a primit "semnale clare de sprijin" din partea unora dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, inclusiv BlackRock, Fidelity, Amia Capital și Gemsstock.

Separat, creditorii a două mari firme de stat din Ucraina, Ukravtodor și Ukrenergo, cărora Guvernul de la Kiev le-a garantat datoriile, au și ei timp până la data de 9 august să voteze un plan similar cu cel privind înghețarea plății datoriilor suverane.

Moratoriul de doi ani cu privire la plata datoriilor externe va pemite Ucrainei să evite o intrare legală în incapacitate de plată, deoarece orice modificare a termenilor de rambursare a obligațiunilor va avea sprijinul creditorilor, a explicat Rodrigo Olivares-Caminal, profesor de drept financiar la Universitatea Queen Mary din Londra.

De asemenea, agențiile de rating ar putea clasifica aceasta situație drept un "selective default" sau "default".

"Un default contractual, un eveniment de credit și o incapacitate de plată sunt trei concepte diferite chiar dacă au legătură între ele. Intrarea într-una din aceste situații nu înseamnă automat că vor fi declanșate celelalte două", a spus Olivares-Caminal.

Chiar dacă investitorii ar urma să fie de acord cu înghețarea plății datoriilor este neclar dacă Ucraina va avea nevoie totuși de o restructurare a acestora pe termen mediu.

Ucraina speră că până la finele anului va reuși să încheie un acord cu Fondul Monetar Internațional pentru un program de asistență în valoare de 15-20 de miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:1,03 m/s
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău