SOLUȚIA pentru criza de la Chișinău (Timpul)

  • 08 Decembrie 2015 10:10
SOLUȚIA pentru criza de la Chișinău (Timpul)

Revista presei din 8 decembrie 2015

Problemele majore, cu care se confruntă economia și finanțele publice, denotă clar că sistemul politic actual este incapabil să guverneze în interesele cetățenilor, constată Timpul. Potrivit publicației, alegerile anticipate nu sunt în sine o soluție, pentru că, sistemul are prea multe de pierdut, dacă este distrus, și, prin orice metodă și indiferent de cost, va face tot pentru a câștiga și următoarele alegeri (anticipate sau la termen). Opoziția parlamentară sau extra-parlamentară, fiind formată din elemente excluse sau depărtate din diverse motive din actualul sistem, nu pot veni cu nicio soluție nouă și nici nu pare capabilă să electrizeze masele într-o răscoală de proporții. Unica metodă, ignorată și blamată de mulți, rămâne reunificarea celor două state românești într-o entitate comună, subliniază publicația.

IMPAS pentru discuțiile în vederea formării unei noi majorități parlamentare, titrează Ziarul național. Întrebat anterior dacă PLDM nu va primi acel „mandat mai larg” și nu va renunța la solicitarea de a numi un premier apolitic, liderul democraților, Marian Lupu, a spus că atunci „vom constata un blocaj total de dialog și lucrul acesta ar putea să nu ne ducă la negocieri”.

Editorialistul portalului deschide.md Iulian Chifu scrie că întrebarea fundamentală care se pune este dacă astăzi se negociază între PLDM și PDM sau e doar un joc al aparenței negocierilor, de imagine și comunicare necesar pentru a arăta cine a stricat negocierea. Până la urmă se negociază de dragul negocierii sau pentru că e nevoie imperioasă de o soluție de majoritate reformistă pro-europeană?
 Fostul consilier prezidențial de la București îndeamnă liderii politici de la Chișinău să lase joaca. E timpul liderilor serioși și responsabili! Sau a întunericului și obscurantismului pentru proprii cetățeni pentru încă 50 de ani!

Adevărul scrie că Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Pirkka Tapiola a lansat un mesaj dur afirmând că nu este obligatoriu ca Republica Moldova să aibă un guvern european, mult mai importantă fiind unificarea societății. În acest sens, societatea civilă este forța motrice în combaterea corupției din Republica Moldova.

Experții europeni în anticorupție susțin că identificarea cazurilor de corupție, monitorizarea și combaterea acestui fenomen se face printr-o abordare serioasă a societății civile. Tapiola spune că oficialii europeni nu pot veni în Republica Moldova să guverneze, ei doar ajută țara să se autoguverneze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău