Soluția Guvernului pentru vinurile care nu s-au vândut

  • 29 August 2014 15:26
Soluția Guvernului pentru vinurile care nu s-au vândut

Cantități importante de vinuri ar putea fi distilate pentru prepararea divinurilor, în lipsa pieței de desfacere, după embargoul introdus de Rusia.

Aceasta este una dintre măsurile discutate astăzi în cadrul unei ședințe cu vinificatorii la Guvern, condusă de premeirul Iurie Leancă. De asemenea, autoritățile discută posibilitatea identificării unor fonduri suplimentare pentru a crește prețul de achiziționare a strugurilor. 

Ședința cu vinificatorii a avut loc în contextul în care, în curând, va începe sezonul de recoltare a strugurilor. Totodată, stocurile actuale de vinuri sunt foarte mari din cauza reducerii exportului, în urma embargoului impus de Rusia acum un an. În cadrul ședinței au fost discutate două probleme majore – cea de lichidare a stocurilor, dar și prețul de achiziție a strugurilor. Una dintre soluții ar fi distilarea de cantități importante de vinuri pentru a reduce stocurile, iar din materialul respectiv să fie produse divinuri, a declarat ministrul adjunct al Agriculturii, Sergiu Ghețiu.

Statul va trebui să acorde subvenții la procurarea strugurilor pentru a permite majorarea prețului de achiziție. În caz contrar viticultorii riscă să falimenteze, a declarat președintele Uniunii Oenologilor, Gheorghe Arpentin, apreciind că pentru distilare și subvenții vor fi necesare aproxinativ 12 milioane de euro.

Directorul combinatului Cricova, Valentin Bodiu, susține că producția vinicolă moldovenească nu este competitivă pe piața Uniunii Europene din cauza supraproducției din această regiune și a prețurilor mici.

Discuțiile dintre vinificatori și autorități vor continua săptămâna viitoare, iar ministrul adjunct al Finanțelor, Maria Carauș, a declarat că vor fi identificate resurse interne și externe pentru subvenționarea pierderilor suportate de vinificatori. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău